Deze wandeling is eigenlijk de gekende Everbeekpad wandeling. Deze wandeling is ook veelvuldig terug te vinden in andere wandelsites. Persoonlijk vind ik de streek van Everbeek één van de mooiste plaatsen in de Vlaamse Ardennen. In deze wandeling flirten we wel met de taalgrens, waar we als natuurliefhebber natuurlijk niet bij stilstaan. Deze streek is bij momenten echt een oase aan rust. Verder zijn er tal van mooie natuurplaatsen  en prachtige vergezichten.

We worden goed begeleid door borden van de gemeente Everbeek en het is dus niet echt nodig mee te volgen op een topografische kaart. Daarentegen volgt deze wandeling, naar mijn persoonlijke smaak, teveel gewone asfaltbaantjes en zelfs bij momenten drukke banen. In een streek als deze had men zich naar mijn gevoel toch meer kunnen concentreren op minder berijdbare paadjes. De volgende beschreven wandeling in Everbeek, (zie Wandeling 5 : Everbeek-West - duur : ± 3,5 uur), is naar mijn mening een meer aangenamer en mooier versie.

De wandeling kan eigenlijk starten op eender welk punt van het traject. We hebben nu gekozen voor Everbeek-Boven, gezien dit, komende vanuit richting Ronse redelijk goed bereikbaar is. We starten aan de parking naast de kerk. We wandelen voorbij de kerk en nemen dan rechtsaf een paadje. We volgen dit pad achter de kerk en het kerkhof. Aan een bocht naar rechts langs een huis volgen we niet de Everbeekpad aanduiding die ons terugleidt naar de Kroonstraat, maar gaan in feite rechtdoor via een smal pad tussen 2 velden zodat we 100 a 200 m verder uitkomen op de Muiterij straat.

We gaan naar links en ietsje verder naar rechts een smal wandelpaadje in.

Aangekomen aan een T-splitsing vervolgen we links het pad. Dit lijkt echter ook een favoriete bestemming voor rust-verstorende quads. Verdergaand komen we uit op de Bergstraat die we naar rechts volgen tot aan een volgende splitsing waar we links de Donkerstraat volgen. Aangekomen aan een volgende splitsing volgen we naar rechts de Plankkouter straat. We dalen hier langzaam af en komen aan een volgende T-splitsing waar we naar rechts de weg vervolgen via de Breedstraat. Aangekomen aan een huis aan de linkerkant met op de voorkant een kleine koeiekop in de muur gemetseld, vervolgen we de weg naar links, een recent geasfalteerde weg. We vervolgen die weg naar rechts en nadien naar links. Aangekomen aan een beek, nemen we rechts en komen uiteindelijk uit op de Spinele - weg in Everbeek-Beneden waar we naar links mee het Everbeekpad volgen. Zodoende arriveren we, met behulp van de Debeckstraat, aan de kerk van Everbeek - Beneden. Ook dit punt zou een geschikte startplaats kunnen zijn voor deze wandeling.

We wandelen juist voor de kerk de weg in zodat de kerk aan onze linkerzijde ligt om ons pad verder te zetten. We komen aldus in de Cordenuitstraat. We nemen echter een smal weggetje tussen een huis en een muur, waardoor we wat verder uitkomen in de Lessensestraat. Dit is een klein zijstraatje van de grote Lessensestraat, waar we op uitkomen en verder naar links meevolgen. We volgen een tijdje die baan en aan een volgend kruispunt gaan we rechts de Mierenhoek in. Na wat bochtjes gaan we links een veld in.

We volgen dit soms wat moeilijk te begaan pad wat ongeveer in het midden even naar links een bocht maakt en direkt erna terug naar rechts. Later volgt nog een laatste grote bocht naar rechts en we beeindigen dit pad met uitkomst op de Hemelrijk baan. We slaan aan de samenkomst met die baan linskaf en volgen die baan tot aan een afslag van een paadje naar links. Ook dit pad maakt in de midden ongeveer een 90 graden bocht naar rechts, waarna we terug uitkomen op de Hemelrijk baan. Deze baan volgen we nu verder naar links. Onderweg passeren we aan een "belgisch" kapelletje.

We begeven ons nu ook naar de taalgrens. We slaan een weggetje rechts in, namelijk de Esquenne. We volgen deze baan een heel eind tot we aan een T-splitsing komen met de Motte/Commune. Het gaat nu omhoog. Daar gaan we naar rechts en komen weldra terug op vlaamse bodem en vervolgen de weg via een kronkelende baan. Aan een kruispunt van een vijf-tal straten slaan we links in. We volgen de kronkelende baan en aan een kapel aangekomen, nemen we rechts een bospad.

In het bos moeten we een beek oversteken via een amateuristisch in elkaar geklopt bruggetje. Het is echt oppassen geblazen want door de vochtigheid komen de planken zo los. Veilg aan de overkant zetten we de tocht verder en laten dit mooi stukje natuur achter ons om aan te komen op de baan Lobe genoemd. We volgen die baan naar rechts tot aan een paadje naar links "Tiep-Tiap" genoemd. We volgen dit paadje en komen vervolgens uit in de Nieuwpoort straat die we naar links volgen. Aan een volgende splitsing, gaan we links de Oolstraat in en die volgen we tot aan de grotere baan, de Maandagstraat. We gaan rechts verder tot aan het volgende kruispunt en slaan daar linksaf, de Kroonstraat in, terug naar de parking naast de kerk van Everbeek-Boven, waar de auto geparkeerd staat.