Vermits de vrt-weerdienst regen voorspeld had op zaterdag en droog weer op zondag, hadden we de wandeling op zondag gepland. In werkelijkheid was het natuurlijk de zaterdag volledig droog en de zondag bij momenten hevig regenachtig. We hebben de wandeling dan toch maar uitgevoerd op zondag. Het is een mooie wandeling maar als het geregend heeft, is het hier en daar wel een moerrassige boel. Onderweg bleek dat bepaalde stukken van de wandeling soms toevallig samenvielen met de Bierbrouwers-route.

We parkeren de auto langs de drukke N8, ietsje verder daar waar de Hoge weg samen komt met de N8. We wandelen dan terug de Hoge weg in en slaan de eerste straat naar links in, de Kerklosstraat. Dit smal baantje leidt naar een kerk. Het pad naar rechts juist voor de kerk nemen we niet, maar gaan naar de kerk toe. Dit leidt ons juist voor de kerk naar links, terug naar de N8. Die steken we over en aan de andere kant van de baan, gaan we links van een café een baantje in dat als snel overgaat in een veldweg. Het weggetje loopt tot aan het verlengde van de Winkelstraat. Aan de kruising gaan we naar rechts. Je hebt er wel een mooi verzicht, vermits je in de hoogte staat.

Dit slijkerig paadje leidt ons naar een plaats met een mast met schotelantennes. We gaan er naar links, de Boembeekstraat in. Iestje verder aan een bocht naar links, volgen we gewoon verder het baantje naar links meegaand, we nemen dus niet het veldweggetje dat voor ons uit ligt in die bocht. We volgen die baan tot in Volkegem waar we uitkomen in de Volkegemberg straat. We wandelen nu een ietsje naar rechts en dan nemen we naar links een pad. Het pad naar links ligt niet direkt aan de samenkomst van de Boembeekstraat en de Volkegemberg straat. Want daar lijkt er ook een pad te zijn, afgezet met een metalen buisachtige versperring. Dit is waarschijnlijk de toegang tot een soort riolering. Men moet nog een paar tientallen meters verder gaan. Dit pad versmalt plots met een beek aan de zijde en kronkelt zich verder langs een groenachtige omgeving.  Na een aantal honderden meters is er een splitsing naar rechts. We kunnen rechtdoor volgen en komen dan uit in de Bagettestraat ofwel volgen we naar  rechts en komen uiteindelijk terug uit in de Volkegemberg straat. Hier gaan we dan naar links, richting kerk. Aan het volgend kruispunt, wandelen we verder naar links, de De La Kethulleplein/Bagettestraat in. We volgen deze baan tot aan de kruising met de Wolvenberg waar we verder naar rechts wandelen, tot de kruising ietsje verder met  de Natendries/Holleweg. Aan dit kruispunt zetten we de wandeling verder naar links. Dit is een al iet wat drukkere baan die we een paar honderd meter volgen. Aan een scherpe bocht naar rechts, kunnen we een veldweggetje vinden dat zich naar links begeeft, tussen 2 huizen in als het ware. Het paadje maakt kort erna een rechtse bocht en loopt dan recht voor zich uit. Na een goeie 250m, maakt het pad een rechtse bocht. Na nog eens een goeie 100 a 200m is er een afslag naar links. We volgen dit pad dat een 300 a 400m verder afdraait naar rechts en uiteindelijk uitkomt op de Katteberg straat. We steken de straat over en gaan een paar meter naar links. Aan de onze rechterzijde ligt nu een natuurdomein, toebehorend aan Natuurpunt. Het wordt ook wel het Enamebos genoemd.

We gaan het domein in. Er is een brede aardeweg en een meer verfijnd wandelpad, links lopend van die bredere aardeweg. We volgen het wandelpad en moeten direkt door een hekken. Dit hekken geeft aan dat er koeien en paarden kunnen grazen. We volgen altijd de veldweg. Aan een kruising met een andere veldweg, lopen we gewoon verder. Eventueel kan naar links gegaan worden en wordt nog een grote gedeelte van het bos doorkruist. Wij wandelen echter verder en na een tijdje wordt het plots redelijk steil. Uiteindelijk komen we uit in de Blotestraat recht tegenover een rij huizen. Er kan geopteerd worden om nog andere paadjes te volgen zodat een nog groter gedeelte van het Enamebos wordt geëxploreerd. Zo is er ook een pad dat uitkomt in de Braambrugstraat. Dan terug naar rechts en nog eens naar rechts en men komt terug uit op het trajekt van deze wandeling. We wandelen nu naar links in de Blotestraat en gaan rechts het smalle baantje in dat schuin tegenover de kruising ligt van de blote straat met de Daalbosstraat. Het smalle baantje dat we nu bewandelen leidt ons richting Mater. Na een aantal honderden meters, daalt het baantje af en maakt een bocht naar links. We blijven het baantje gewoon volgen.

Aan een kruising met de Boskant straat en de Kleistraat gaan we eventjes naar rechts en slaan dan een geplaveid paadje in. Dit leidt ons tot aan de Bronsstraat. Voor ons zien we een huis, waar we rechts afslaan en een paar meter verder naar links terug een aangelegd pad kunnen volgen. Dit begeleidt ons nu tot in Mater.

Aangekomen in de Driesleutelstraat gaan we gewoon rechtdoor. Dit komt eventjes verder samen met de Sint-Amelbergastraat en de volgende afslag gaan we rechts in, diezelfde Amelbergastraat. Na een tijdje hebben we een afslag naar rechts. We nemen die en gaan kort daarna terug naar links. Dit is het verlengde van de  Ruiterstraat en wordt blijkbaar de  Kloosterweg genoemd. Het is een smal baantje dat overgaat in een smal paadje. Een afslag naar links laten we aan ons voorbij gaan. Aan een volgende afslag, gaan we links voorbij het kerkhof van Mater. We gaan dan verder naar rechts de trappen op en komen uit op het Matersplein. We gaan rechts van de kerk tot aan de "grote baan". We steken die over en gaan onmiddellijk verder de Brogveld straat in. Dit gaat over in een mooi smal paadje. We kruisen een eerste baantje, waar we gewoon rechtdoor blijven gaan. Aangekomen in de Vijfweg, dichtbij de kruising met de Keirestraat, zetten we de wandeling verder naar rechts. We hebben nu zowat een groot gedeelte van de veldweggetjes uit Mater bewandeld.

De uiterst rechts baan Vijfweg volgend, arriveren we uiteindelijk aan de drukke N8. We steken die voorzichtig over en aan de overkant kunnen we onze weg verderzetten via een veldweggetje. Ietsje verderop is er een splitsing en nemen we de rechts aftakking. Dit brengt ons langs een eigendom waar een soort herten worden gekweekt. Het drassige paadje komt uiteindelijk uit op de Boigneberg. We volgen die verder naar rechts en aan een splitsing met een baan naar links gaan we, net voor een boerderij, een aardeweg nemen, ook in de linkse richting. Deze aardeweg loopt in eerste instantie naast de boerderij. Bij nat weer is het een zeer moeilijk begaanbaar pad en dikwijls moeten we gebruik maken van de beplanting of afspanning aan de zijkant om niet in de het slijk te zakken.

Het pad komt uiteindelijk uit op de drukke N8. We gaan er eventjes naar rechts, tot na de rechtse bocht en steken daar over. Aan die overkant is er een smal paadje te vinden die terugloopt in de richting van Edelare. Na een paar honderd meter kruisen we de Steenbergstraat, maar volgen gewoon het pad verder. Na nog een paar honderd meter is er een splising van het pad. We volgen de linkse kant. Na een kleine halve kilometer, begeeft het veldweggetje zich plots naar links tot aan de drukke N8. We steken de drukke baan nog eens over en aan de overkant is er een klein smal paadje te vinden, rechts van een soort Taverne/café. Dit komt dan uiteindelijk uit op de Ommelozen Boom straat, waar we naar rechts verderwandelen. Aan het kruispunt met de Ladeuzestraat gaan we gewoon rechtdoor.

Het was uiteindelijk de bedoeling om een goeie halve kilometer verder naar links af te slaan om via een aangegeven weggetje op de geografische kaart dan uit te komen in de Ladeuzestraat. Dit blijkt echter een privé-weg te zijn die uitkomt in een boerderij, alhoewel het nergens staat aangegeven. De eigenaar van de boederij heeft blijkbaar ook het aardeweggetje langs zijn boerderij afgesloten voor doorgang. Het was dus terugkeren geblazen. We wandelen dan maar verder tot aan de Tenberge straat, die we naar rechts meevolgen. We kruisen de Vlaamse Ardennendreef en gaan verder de smalle Ommegangstraat in.  We komen nu langs het fort van Edelare. Het volgende weggetje naar links richting fort dat dan overgaat in een smal paadje richting Hoge weg, blijkt ook al niet meer te bestaan. Dus genoodzaakt verder wandelen via de Ommegangstraat naar de Hoge weg. Daar naar rechts tot aan de auto langs de N8.

Met de weggetjes erbij naar de paadjes die uiteindelijk niet meer begaanbaar waren, was de wandeling een kleine 4 uur lang. Zonder die omweggetjes een goeie 3,5 uur.