DE SPELTAFEL
Gentse gezelschapsspellenclub

contact
menu
facebook
De Speltafel

 

Vijf augurken

 

‘Het venijn zit ‘em in de staart’: met die uitdrukking vat je het karakter van ‘Vijf augurken’ goed samen. Succesauteur Friedemann Friese gaf hiermee een hedendaagse smaak aan een klassiek Deens kaartspel.

Je mag gerust met een ruim gezelschap aan tafel gaan: tot 6 (en met wat goede wil zelfs 8) spelers kunnen meedoen. Van de stapel kaarten, waarin alle getallen van 1 tot 15 vier keer voorkomen, krijgt elke speler er 7 in handen. Wat volgt, lijkt een gewoon slagenspel: wie de hoogste kaart speelt, haalt de slag binnen. Je bent weliswaar verplicht steeds een hogere kaart te spelen dan de hoogste kaart die op tafel ligt. Kan dat niet? Dan moet je je laagste kaart afleggen, en dat kan zéér vervelend zijn. De eerste 6 slagen hebben immers als enige bedoeling je beste kaart te sparen voor de zevende en laatste slag. Want dan worden er augurken uitgedeeld en wie die krijgt, lacht zuur… Dus houdt iedereen nauwlettend in het oog welke kaarten er vallen, klinkt een meewarig gegrinnik als iemand een lage kaart moet opofferen en voel je de opluchting als de laatste slag en dus de augurken voor een ander zijn.
Dit pittig en verfrissend kaartspelletje is helemaal op zijn plaats als opener of afsluiter van een gezellige zomeravond.

(White Goblin | klassieker/Friedemann Friese |
2-6 spelers vanaf 8 jaar)

Spelrecensie

Dit spel kwam op 29 mei 2017
op de markt
in de Nederlandstalige versie
van White Goblin Games
.