DE SPELTAFEL
Gentse gezelschapsspellenclub

contact
menu
De Speltafel

 

Punto

 

Je zou je kunnen vergissen als je het piepkleine blikken doosje van ‘Punto’ in handen krijgt. Het blijkt geen doosje met pittige muntsnoepjes te zijn, maar met 72 vierkante spelkaarten. Op elke kaart staan 1 tot 9 stippen in 1 van de 4 spelkleuren.

De spelregels zijn eenvoudig en kort. Als je aan de beurt komt, leg je de bovenste kaart van je blinde kaartenstapel open op tafel. Dat kan aangrenzend aan een eerder gelegde kaart zijn, of bovenop een kaart met minder stippen dan de jouwe. Hou er ondertussen rekening mee dat het spelveld van uitgelegde kaarten niet groter dan 6 op 6 mag worden. Wie slaagt er zo in om als eerste 4 kaarten van de eigen kleur op een horizontale, verticale of diagonale lijn te leggen?

Naargelang het aantal spelers verloopt het spel telkens een beetje anders. Met 2 spelers heeft ieder 2 kleuren kaarten, zodat je nooit weet welke kleur je volgende kaart heeft. Da’s ook zo als je de teamvariant voor 2 teams van 2 speelt. Bovendien moet een winnende rij dan 5 kaarten tellen in plaats van 4. Met 3 spelers wordt de vierde kleur als neutrale kleur willekeurig onder de spelers verdeeld: opnieuw een verrassingsfactor en een bijkomend tactisch elementje. Enkel als je met vieren tegen elkaar speelt, heeft elke speler kaarten van 1 enkele kleur en kan je wat meer berekenend te werk gaan.

In welke bezetting ook: Punto is steeds een leuk spelletje met pit.

 

(White Goblin Games | Bernhard Weber |
2-4 spelers vanaf 7 jaar)

Spelrecensie

De Nederlandstalige versie
van dit spel verscheen
bij White Goblin Games
.