DE SPELTAFEL
Gentse gezelschapsspellenclub

contact
menu
De Speltafel

 

Vuurdraken

 

Een kinderspel dat met mooi en verrassend materiaal uitpakt, heeft een extra troef in handen. Die speelt Haba in ‘Vuurdraken’ handig uit met een tweedelige metalen vulkaan midden op het spelbord. Het blijkt niet zomaar een vulkaan te zijn; bij elke uitbarsting spuwt hij robijnen uit.
Het spelprincipe is eenvoudig en op maat van kinderen vanaf 5 jaar. Elke speler beheert 2 draakjes die rond de vulkaan vliegen om zo veel mogelijk - naar het schijnt magische - edelstenen te veroveren.
Wie aan de beurt is, werpt de beide dobbelstenen. Als die allebei een cijfer tonen, moet je kiezen: één dobbelsteen dient om te bepalen hoeveel veldjes één van je beide draken vooruit vliegt; de tweede wijst aan hoeveel robijnen je in de vulkaan mag laten vallen.
Als één van de dobbelstenen een vulkaan toont, veroorzaakt de speler een uitbarsting door het bovenste deel van de vulkaan op te tillen. De robijnen kletteren er uit en verspreiden zich over de velden van het bord. Daar kan de volgende draak die er landt, ze oppikken. Het kind mag die steentjes in een persoonlijk buideltje opbergen. Helemaal veilig zijn ze echter nog niet: als immers een andere draak op het veld bij de jouwe belandt, mag die speler een steentje uit jouw buideltje grabbelen. Daarin zitten niet alleen de gewonnen edelstenen, maar ook enkele waardeloze zwarte steentjes, zodat je met een beetje geluk geen winstpunten kwijt raakt.

Deze eenvoudige en explosieve verzamelwedloop kan door de kleine tactische keuzes en vooral door de leuke effecten voor veel momenten van vermaak zorgen.

(Haba | C.E. Lanzavecchia | 2-4 spelers vanaf 5 jaar)

Spelrecensie

Deze recensie verscheen in Raak,
het ledenblad van KWB,
in maart 2015 .