DE SPELTAFEL
Gentse gezelschapsspellenclub

contact
menu
De Speltafel

 

Skye

 

Een stukje authentiek Schotland, met robuuste bouwwerken, grillige landschappen en kronkelende paden, runderen, schapen en vaten whisky: dat ontplooit zich voor je ogen tijdens een partijtje ‘Skye’.


Iedere speler begint met 1 landschapstegel, met daarop het kasteel van de eigen clan. De rest van het territorium bouw je uit met tegels die je verwerft via een knap markt-systeem. Bij het begin van elk van de 5 of 6 rondes trekken de spelers willekeurig 3 tegels. Voor 2 ervan bepalen ze een vraagprijs; de derde gaat uit het spel. Als een tegenspeler bereid is die prijs te betalen, krijgt hij de tegel; anders betaalt de aanbieder de vraagprijs aan de bank en houdt hem zelf.


Zo deint je land elke ronde hopelijk een beetje uit. Je past de nieuw verworven tegels zo aan, dat ze maximaal punten opleveren. Ook die puntentelling is origineel uitgewerkt. Na elke ronde én op het einde van het spel worden andere combinaties van landschapskenmerken met punten gewaardeerd. De ene keer is het belangrijk dat er zo veel mogelijk vee op je land staat, de andere keer zijn meren waardevol of gaat het er om zuinig (gierig?) met geld om te springen. Die telling met telkens andere accenten maakt dat ‘Skye’ zich telkens anders ontwikkelt en steeds boeiend en verrassend blijft.

(999 Games | A. Pelikan & A. Pfister | 2-5 spelers vanaf 8 jaar)

Spelrecensie

Deze recensie verscheen in Raak,
het ledenblad van KWB,
in oktober 2016 .