DE SPELTAFEL
Gentse gezelschapsspellenclub

contact
menu
facebook
De Speltafel

 

Pyramid

 

Ravensburger produceerde de voorbije jaren verschillende familiespellen die zich situeren in de Egyptische oudheid. Ook hun reeks Labyrinth-varianten heeft al een behoorlijke omvang.
Met het nieuwe ‘Pyramid’ zit de uitgever zowat op het kruispunt van beide. Toch is Pyramid wel degelijk een totaal nieuw spel met enkele frisse ideeën.

De mummie dwaalt door het gangenstelsel van zijn koninklijke graf. Zijn rust is verstoord door enkele schattenzoekers. Terwijl die op zoek zijn naar kostbare voorwerpen, zet de mummie de achtervolging in. Daarbij maakt hij gebruik van een onverwacht wapen: magnetisme.

De mummie-speler zit aan de ene kant van het verticale spelbord; hij ziet alleen zijn eigen pion in het gangenstelsel. De schattenzoekers zitten samen aan de andere kant; zij bewegen daar al dobbelend hun pion waarmee ze op zoek gaan naar de schatten.
Ondertussen proberen ze de mummie (waarvan ze de positie kunnen zien) te ontlopen. Slaagt de mummie erin op hetzelfde vakje te komen als een schatzoekende pion, dan klikt deze door de magnetische kracht op de mummie-pion en moet de gevangen speler een levenspunt afgeven. De gevangene verhuist naar de kerker en kan de volgende beurt van daaruit zijn zoektocht verder zetten.

Maar, wie wint er nu het spel? De spelers hebben elk hun eigen opdracht én een specifieke spelbeleving. De mummie-speler probeert te achterhalen waar de schattenzoekers zijn en heeft daarvoor slechts een beperkt aantal aanwijzingen. Voor hem is ‘Pyramid’ dus een spel van deductie en een beetje geluk. Slaagt hij erin een vooraf bepaald aantal levenspunten te verzamelen, dan wint de mummie-speler.
Voor de anderen komt het er op aan hun bewegingen te plannen en te voorzien wat de mummie zal doen om zo als eerste de schatten te vinden. Daarbij kan een beetje samenwerking met de anderen van pas komen... maar er kan toch maar één iemand winnen…

Leuk, spannend, verrassend en nog vernieuwend op de koop toe. Wat verwacht je nog meer van een goed familiespel?

(Ravensburger | M-A Casasola-Merkle | 2 tot 5 spelers vanaf 8 jaar)

Spelrecensie

Deze recensie verscheen in Raak,
het ledenblad van KWB,
in oktober 2009 .