DE SPELTAFEL
Gentse gezelschapsspellenclub

contact
menu
facebook
De Speltafel

 

Pünct

 

Gipf, Tamsk, Zèrtz, Dvonn, Yinsh. Ondoorgrondelijke namen kregen de vorige spellen uit het Project Gipf van auteur Kris Burm mee. Met die gewoonte breekt hij in het laatste spel van deze alom gewaardeerde reeks. De titel van nummer zes is klaar en duidelijk: 'Pünct'.

De andere typische kenmerken van de reeks blijven onaangetast. Ook 'Pünct' is een schitterend tactisch spel voor 2 personen, met korte en heldere spelregels die je vlug vat. Ook dit spel vraagt van de spelers dat ze al hun strategische registers opentrekken. En ja, zoals de vorige spellen bekoort ook 'Pünct' door het mooie en duurzame spelmateriaal.

De opdracht voor de spelers bestaat er in twee tegenover elkaar liggende zijden van het zeshoekige speelveld te verbinden met eigen spelstukken. Voor elke speler zijn er 18 stukken die elk 3 velden (of eigenlijk gaten) van het spelbord bedekken; 6 van die stukken zijn driehoekig, 6 andere recht en de laatste 6 hebben een boemerang-vorm.
'Niet echt een origineel spelidee', werpen kenners van het genre wellicht op. Zij moeten hun mening echter herzien, als blijkt dat de stukken in de loop van de partij mogen verplaatst worden. Bij dat verplaatsen kunnen de stukken bovendien op andere stukken gelegd worden, zodat het spel een 3-dimensioneel aspect krijgt. daar komt nog bij dat een speler zijn stukken mag laten roteren. Op elk spelstuk is immers 1 punt als rotatiepunt gemarkeerd.
Al deze mogelijkheid maken het voor de spelers niet eenvoudig om de bedoelingen van de ander in te schatten. Er ontstaat op het bord dan ook een subtiel evenwicht tussen de voorbereiding van de eigen aanval en het tijdig reageren op de plannen van de tegenspeler.

De conclusie mag kort zijn: 'Pünct' zet een waardig orgelpunt achter een uitzonderlijk geslaagd spelproject.

(Don & Co | Kris Burm | 2 spelers vanaf 10 jaar)

Andere spellen in deze reeks: Dvonn - Yinsh - Tzaar

Lees een gesprek met spelauteur Kris Burm.

Spelrecensie
Don & Co

Deze recensie verscheen in Raak,
het ledenblad van KWB,
in februari 2006 .