DE SPELTAFEL
Gentse gezelschapsspellenclub

contact
menu
facebook
De Speltafel

 

Puerto Rico Kaartspel

 

Vorig jaar sleepte het bordspel 'Puerto Rico' tal van internationale prijzen in de wacht. Nu is er een kaartspel met dezelfde naam, als het ware een light-versie maar absoluut niet minderwaardig.
Het spel situeert zich in de Puertoricaanse hoofdstad San Juan. De stad is één grote bouwwerf: paleizen, markthallen, een armenhuis hier en een kapel daar. Maar net zo goed worden er indigoververijen, tabaksfabrieken en zilversmelterijen opgetrokken. Uit al die bedrijvigheid proberen de spelers munt te slaan, want wie hier de belangrijkste gebouwen neerzet, wint het spel. Dat leert ons de rugzijde van de doos.
Binnenin: de spelregels, een scoreblok en verder alleen maar kaarten. 110 speelkaarten vertegenwoordigen elk een gebouw; maar tegelijk dienen ze als betaalmiddel. Verder zijn er enkele kaartjes met waardeaanduidingen, een herkenningsteken voor de beginspeler en 5 identiteitskaarten.
Elke beurt opnieuw kiezen de spelers een identiteit. Die keuze bepaalt welke actie alle spelers mogen ondernemen; degene die de keuze maakt geniet daarbij van een klein voordeel. Wie de rol van opzichter op zich neemt, laat iedereen toe om goederen te produceren. Zelf produceert hij net iets meer. Wie handelaar wordt mag die ronde meer goederen op de markt brengen dan de tegenspelers; de bouwmeester moet minder betalen voor de realisatie van een nieuw bouwwerk.
Het hele spel draait rond het maken van de juiste keuze op het juiste moment. De eerste keren gebeurt dat zoekend en tastend; slechts doorheen het spel laten de mogelijkheden en beperkingen van de identiteiten, de gebouwen en hun onderlinge combinaties zich kennen. Pas dan ontdek je de rijkdom van Puerto Rico: een kleine doos vol tactische uitdagingen.

(Alea (Ravensburger) | Andreas Seyfarth |
2 tot 4 spelers vanaf 10 jaar)

Spelrecensie

Deze recensie verscheen in Raak,
het ledenblad van KWB,
in december 2004 .