DE SPELTAFEL
Gentse gezelschapsspellenclub

contact
menu
facebook
De Speltafel

 

Projax

 

Bikkelen is al eeuwenlang een leuk spel, voor binnen en buiten, alleen of met één of meerdere vrienden. Met ProJax geeft Hasbro deze klassieker een facelift, zodat het spel weer een tijdje meegaat en nog maar eens enkele generaties kinderen kan boeien.

Pieter Breughel gaf dit oeroude behendigheidsspel een plaatsje op zijn beroemde 'Kinderspelen'. Maar ook de Romeinen, de Grieken en wellicht reeds de Egyptenaren kenden het spel met de voetbotjes van schapen.
In de hedendaagse vorm zijn de bikkels zespotige objecten in kunststof geworden, in tal van blitse kleuren. Ieder speelt met een eigen set van 5 ProJaX. Een gekleurd ringetje over één van de pootjes maakt duidelijk wie de eigenaar is.
Aan het bikkelprincipe verandert weinig. De spelers werpen tegelijk hun 5 ProJaX omhoog en proberen er zo veel mogelijk op de rug van hun hand op te vangen. Wie het beste resultaat haalt, zaait alle ProJaX over het speelveld. Nu krijgen de spelers beurtelings de kans om een balletje op te werpen en één van de eigen ProJaX op te rapen vooraleer het balletje weer op te vangen. Wie ze het eerst alle 5 heeft opgeraapt, wint.
De bijzondere bewegingen (zaaien, maaien, putje, kattenklauw, …) zijn vervangen door een nieuwigheid, de 'powerkaarten'. Daarmee kan een speler de anderen beperkingen opleggen of tactische elementen invoeren. Zo wordt het spel ook spannend voor 'oudere' spelers. Voor de jongsten biedt het eenvoudige bikkelen/ProJaXen al voldoende uitdaging.
Doordat elke kaart verbonden is aan een ProJaX van een bepaalde kleur (familie), komt het er voor de spelers op aan de kaarten te bezitten die bij zijn ProJaX horen. Hier komt het ruil- en verzamelaspect naar voor, dat de uitgever in het spel verwerkte. Ook de 50 verschillende ProJaX zelf zijn als verzamelobjecten bedoeld, al is dit verzamelen geen must om met plezier te spelen.
Het spelveld (arena) en de mijnen die als een aparte set te verkrijgen zijn, voegen extra uitdagingen toe maar zijn niet noodzakelijk.

(Hasbro | 1 of meerdere spelers vanaf 8 jaar)

Spelrecensie

Deze recensie verscheen in Raak,
het ledenblad van KWB,
in juli-augustus 2003 .