DE SPELTAFEL
Gentse gezelschapsspellenclub

contact
menu
facebook
De Speltafel

 

De Piraten

 

Een exotisch decor, een stevige zeebries, spanning en actie. ‘De Piraten’ is een geknipt gezinsgebeuren op een druilerige vakantiedag…

De doos van ‘De Piraten’ roept de sfeer op van een zeventiende-eeuws kostuumdrama. Machtige zeilschepen van verschillende koninkrijken bekampen elkaar in een gevecht om een fabelachtige schat.
Het spelbord vormt het gewenste decor: de zee met vier thuishavens voor de verschillende vloten. Middenin ligt het schateiland.
Het script is uiterst eenvoudig: de verschillende kapiteins verplaatsen hun schepen volgens enkele eenvoudige regels. Twee dobbelstenen geven de snelheid aan. Passaatwinden en zeestraten zorgen voor extra bewegingsmogelijkheden, maar die kneepjes kennen de tegenspelers natuurlijk ook. De overwinnaar wordt degene die er in slaagt de schat naar zijn thuishaven te brengen. Het schip met de schat vormt uiteraard een gegeerde prooi voor de anderen, dat spreekt voor zich. Die laten geen kans voorbij gaan om je schepen te kelderen en de schat buit te maken.

Het spel is in al zijn eenvoud (pionnen verplaatsen d.m.v. dobbelstenen om een doel te bereiken) toch heel spannend. Zowel jonge kinderen als vaak spelende volwassenen, zowel een homogeen als een gemengd spelersgroepje, kunnen genieten van de spannende strijd. Dat maakt ‘De Piraten’ tot een ideaal en luchtig familiespel, waarbij iedereen de kans heeft om te winnen. Veel diepgang moet je - ondanks het thema - niet verwachten, maar vervelen zal je je zeker ook niet. Bovendien bieden de spelregels nog een achttal varianten, die nog meer spanning waarborgen.

Als je het geboden spelmateriaal bekijkt (1 spelbord, 12 plastieken schijven als piratenschepen, 1 imitatiemunt en 2 dobbelstenen) , lijkt ‘De Piraten’ misschien wat duur. Maar een spel gaat jaren mee. Met z’n vieren naar de bioscoop om naar een zeeroversdrama te kijken kost al vlug meer.

(Tactic | 2 tot 4 spelers vanaf 7 jaar)

Spelrecensie

Deze recensie verscheen in Raak,
het ledenblad van KWB,
in juli-augustus 2002 .