DE SPELTAFEL
Gentse gezelschapsspellenclub

contact
menu
facebook
De Speltafel

 

Paniek in de Wei

 

Ik zie oma of opa al in de speelgoedwinkel staan. “Ziet er best leuk uit, die ‘Paniek in de wei’. Guitige schapenbeeldjes, vanaf 8 jaar... Een cadeau-ideetje voor de kleinkinderen?”

Wacht even, oma. We proberen het even voor je uit.
Het bord met de bijbehorende pionnen wordt op tafel gelegd, elke speler krijgt zijn actietableau, de 9 schattige schapen staan in de voorgeschreven startopstelling. En nu de spelregels. Oei, 10 bladzijden (slik!)

Eindelijk komt er beweging in de kudde. Uit twaalf mogelijke acties kan je er per beurt één kiezen. Met de ‘bokkensprong’ en ‘een kleine stap voor een schaap’-actie verplaats je enkel een eigen dier. Met ‘diagonaal duwen’ of ‘één rij of kolom duwen’ komen er al meer schapen in beweging. En het ‘drummen tegen het hek’ of de ‘schaap af’-actie waarbij alle diertjes een kwartslag draaien, mobiliseren de ganse kudde. Het blijft de kwestie om kort op de bal te spelen, want het te bereiken doel wijzigt snel. Eénmaal het kuddefiche op het scorebord naar een volgende wei doorschuift, verandert ook de manier van punten scoren. In het eerste weiland breng je je 2 eigen schapen zo dicht mogelijk bij elkaar. In de volgende weide zijn er punten te verdienen door ze zo dicht mogelijk bij de ram te brengen. In weide 3 verdringen de schapen zich rond het zwarte schaap en in weide 4 komt het er op aan jouw beestjes uit de buurt van de schapenscheerder te houden.
Af en toe breekt er echter paniek uit in de kudde... Een worp met de kleurendobbelsteen brengt dan beroering in de kudde, zodat de situatie er plots heel anders uit kan zien.

“Schitterend spel, oma. Maar misschien toch niet voor je kleinkind van 8”. Het lijkt me veeleer iets voor spelers met wat meer ervaring, die van wat tactisch denkwerk houden. Wellicht heeft de Duitse uitgever het beter ingeschat als hij ‘vanaf 10 jaar’ op de doos zette.

Een ding hebben we niet durven uitproberen: zijn de schapenbeeldjes echt zo fragiel als ze er uit zien?

(999 Games | F.& G. Lamont | 2 tot 4 spelers vanaf 8(?) jaar)

Spelrecensie

Deze recensie verscheen in Raak,
het ledenblad van KWB,
in november 2006 .