DE SPELTAFEL
Gentse gezelschapsspellenclub

contact
menu
De Speltafel

 

Noah

 

Wist je dat Noah behalve zijn legendarische ark ook nog kleinere sloepen bouwde? Die gebruikte hij om de dieren naar de ark te verschepen. Tot dit opzienbarende inzicht kom je als je 'Noah' speelt, een leuk en vlot kaartspel dat door Asmodee werd ingeblikt.

De spelers proberen al hun dierenkaarten op de sloepen onder te brengen. Wie aan zet is, moet een dier plaatsen in de sloep die Noah aanwijst. Aan boord wordt strikt toegezien op het geslacht van de dieren: enkel mannetjes aan boord, of enkel vrouwtjes, of de beide geslachten netjes afwisselend. Het gewicht van de ingescheepte dieren wordt ook in het oog gehouden: een sloep mag in geen geval overladen worden. Zodra een dierenkaart aan boord is gebracht, gaat de Noah-fiche naar een andere sloep. Vrij kiezen kan hij niet: de laatst gespeelde dierenkaart bepaalt op welke sloep de inscheping verder gaat.

Je kan op de aangewezen sloep geen van je dieren kwijt? Pech, dan moet je alle kaarten die er liggen bij de jouwe voegen. Soms bezorgt een uitgespeelde kaart je een extraatje: wie een leeuw legt, mag een ander een kaart afsnoepen; de giraf laat je toe om in de kaarten van een tegenspeler te gluren; ...

Op een klein halfuurtje breng je dit fijne avontuur gegarandeerd tot een goed einde. Heb je nog zin in meer, dan kan je er een ander metalen doosje uit dezelfde reeks bij halen. 'Croc' bijvoorbeeld, dat je meesleept in het verhaal van een piratenkapitein die zijn muitende bemanning overboord gooit. Wie kan ontsnappen aan de bijtgrage haai, die maar al te graag een piratenarm of -been lust?

 

(Bombyx/Asmodee | B. Cathala & L. Maublanc | 2-5 spelers vanaf 8 jaar)
Noah
Spelrecensie
Asmodee

Deze recensie verscheen in Raak,
het ledenblad van KWB,
in april 2013 .