DE SPELTAFEL
Gentse gezelschapsspellenclub

contact
menu
De Speltafel

 

Mysterium

 

De stilte verraadt de concentratie van de spelers rond de tafel. Eén van hen speelt de geest van het slachtoffer. Hij heeft achter een impressionant zichtscherm voor elke medespeler een mogelijk moordscenario voor ogen: dader, plaats en moordwapen. Het enige communicatiemiddel waarmee de geest tips kan geven aan de mediums bestaat uit een stapel fantasierijke kaarten met prachtige interpreteerbare tekeningen, visioenen in het jargon van het spel. Door een of meerdere van deze kaarten aan een medium voor te leggen, kan die hopelijk achtereenvolgens de moordenaar, de locatie en het wapen aanwijzen. Zou jij op basis van een kaart met een watermonster en één met een orgel ook de muzikant met de doedelzak als verdachte ontmaskeren?
De opluchting is voelbaar, hoorbaar bij elk juist antwoord, een kort moment van uitbundigheid telkens als iemand een juiste keuze maakt. Pas als elk medium het volledige scenario achterhaalde dat aan hem was toegewezen, kunnen de spelers in de tweede fase van het spel samen de moord ophelderen en zo winnen. Daarvoor moeten ze wel dat ene scenario er uit pikken dat de geest als de ware toedracht beschouwt. En dat is allesbehalve eenvoudig, temeer daar niet alle spelers recht hebben op evenveel tips. Enkel de beste mediums uit de eerste fase van het spel bepalen hun keuze op basis van 3 tips, de andere moeten het stellen met 1 of 2 beeldkaarten. Krijgt het juiste antwoord het grootste aantal stemmen of blijft de moord voor eeuwig een mysterie?
Geen eenvoudige opgave, maar absoluut een creatief, boeiend en bijzonder fraai alternatief voor die andere misdaadklassieker.

 

(Libellud | O. Nevskiy & O. Sidorenko | 2-7 spelers vanaf 10 jaar)

Spelrecensie

Deze recensie verscheen in Raak,
het ledenblad van KWB,
in maart 2016 .