DE SPELTAFEL
Gentse gezelschapsspellenclub

contact
menu
facebook
De Speltafel

 

Mr. Jack

 

“Ach zo, Agnes plaatst de Dr. Watson-pion in het licht van de lantaarn. Zou ze misschien denken dat hij de dekmantel van Mr. Jack is? Dan kan ik best zorgen dat er nog een paar potentiële verdachten in het zicht staan. Laat me dus John Smith naast sergeant Goodley plaatsen, en juffrouw Stealthy ginds bij die andere brandende lantaarn”.

Dergelijke speculaties zijn schering en inslag bij het leuke en originele tweepersoonsspel ‘Mr. Jack’. Agnes heeft immers de opdracht om er in 8 spelbeurten achter te komen met welke vermomming de beruchte ‘Jack the Ripper’ door de Londense straten sluipt. Ik probeer zijn identiteit verborgen te houden en, als het lukt, de moordenaar te laten ontsnappen uit de nachtelijke steegjes.

Op het spelbord verloopt alles gelukkig veel onschuldiger. In elke spelbeurt kunnen we allebei 4 van de 8 spelfiguren een handeling laten uitvoeren. We mogen de gekozen figuren een aantal velden verplaatsen en bovendien gebruik maken van hun bijzondere vaardigheden.
Zo is John Smith een lantaarnopsteker, die ergens een lantaarn dooft en een andere ontsteekt. Dat kan betekenisvol zijn, want na elke ronde wordt nagegaan welke pionnen herkenbaar zijn. Dat geldt voor elke pion die naast een andere pion staat en voor elke pion die in het licht van een lantaarn of van dr. Watson’s lantaarn staat. De speler die partij trekt voor de gezochte moordenaar – ik in dit geval – moet nu bekend maken of zijn personage al dan niet herkend kan worden. Van die gegevens maakt de aanvoerder van de speurders, Agnes dus, gretig gebruik om verdachten te elimineren, mij te ontmaskeren en vervolgens te vatten. Zo ver wil ik het natuurlijk niet laten komen. En als ze er toch in slaagt, dan draaien we straks de rollen om en spelen nog een partijtje.

PS. Agnes heeft me inderdaad ontmaskerd en bij de lurven gevat. In het volgende partijtje was ze me ook al te snel af; ze kon haar ‘Mr. Jack’ laten ontkomen via een onbewaakte uitgang. Ik Vind het trouwens niet eens erg. Dat zij goed is in dit soort deductie-spellen, wist ik al langer.

(Hurrican | B. Cathala & L. Maublanc | 2 spelers vanaf 9 jaar)

Spelrecensie

Deze recensie verscheen in Raak,
het ledenblad van KWB,
in september 2007 .