DE SPELTAFEL
Gentse gezelschapsspellenclub

contact
menu
facebook
De Speltafel

 

Monopoly Express / Risk Express

 

“Zin om even Monopoly te spelen?”
“Hoe kom je d’r bij. Over een uurtje moet ik...”
“Risk dan?”
“Maar neen, dat duurt al even lang...”
Ik haal twee compacte ronde doosjes te voorschijn en overtuig haar om het te proberen.

Een uurtje later hebben we ze allebei gespeeld: Risk Express en Monopoly Express.
Niet alleen hun titel, maar ook de vormgeving en daarmee de sfeer ontlenen ze aan de gekende bordspellen. In Risk Express zorgen de soldaten, kanonnen en ruiters daarvoor. Monopoly Express kan natuurlijk niet zonder stations, huisjes en de strenge politieman.
Het spelmechanisme van de express-versies heeft echter nauwelijks iets gemeen met de gelijknamige klassiekers. In beide gevallen gaat het om een vlot dobbelspel.

Monopoly Express daagt de speler uit om telkens opnieuw nog één worp te wagen. Iedere keer kàn dat extra puntenwinst opleveren. Een hele stad bij elkaar dobbelen brengt immers veel meer op dan aparte straten en elke huisje betekent nog meer winst. Maar de kans bestaat evenzeer dat die ene keer er net te veel aan is. Drie keer de politieagent dobbelen betekent immers ‘recht naar de gevangenis’ en helemaal geen winst.

In Risk Express komt er een beetje kansberekening bij kijken. Na een eerste worp bepaalt de speler welke landkaart hij wil veroveren. Iedere kaart stelt een (deel van een) continent voor en toont een te dobbelen combinatie van soldaten, kanonnen, ruiters en generaals. Lekker plagerig kan daarbij ook een kaart worden ingepikt die een ander al als zijn buit beschouwde. Daarvoor moet je wel een extra generaal in de strijd kunnen gooien. Werp je de juiste combinaties, of moet je de strijd voortijdig staken?

Beide dobbelspellen zijn verpakt in een charmant en handig dobbeldoosje. Zo kan je net zo goed thuis als op verplaatsing genieten van dit complexloze spelamusement.

(Hasbro | Onbekend / Reiner Knizia |
2 tot 4 / 2 tot 6 spelers vanaf 8 jaar)

Spelrecensie

Deze recensie verscheen in Raak,
het ledenblad van KWB,
in november 2008 .