DE SPELTAFEL
Gentse gezelschapsspellenclub

contact
menu
De Speltafel

 

Mini Loco

 

'Regelrecht jeugdsentiment' mag je het wel noemen. Als kind speelde ik urenlang met dit originele leerspel. Rekenen, taal, ruimtelijk inzicht, verkeersregels of geografische weetjes, ik oefende het er allemaal mee.
Het principe is geniaal in al zijn eenvoud. De basis van het spel is een plat doosje met daarin 12 vierkante kunststof tegels. Aan de ene kant zijn die tegels genummerd, de andere zijde is bedrukt met een trapeziumvorm in rood, groen of blauw. Op de bodem van het doosje zijn  vierkante legvakjes aangeduid, opnieuw met de getallen 1 tot 12.
In een bijhorend boekje vind je een reeks opgaven, waarbij elke vraag én elke antwoordmogelijkheid genummerd is. Is mogelijkheid 4 volgens jou het juiste antwoord op vraag 1? Dan leg je tegel 1 op vak 4 in het doosje. Als alle vragen beantwoord zijn, draai je het doosje. Klopt het kleurpatroon dat tevoorschijn komt, dan waren al je antwoorden juist. Iedere verstoring van de regelmaat wijst op een foutje. Snel de foute tegeltjes omdraaien en misschien vind je het juiste antwoord bij een herkansing?
Met het doosje en de opgavenboekjes uit mijn kindertijd konden we ook onze kinderen spelend laten leren. Nu duikt deze schijnbaar vergeten parel weer op in de speelgoedboekjes voor de cadeauperiode. Het doosje kreeg een licht opgefriste vormgeving mee; een verzameling gloednieuwe boekjes zal ook moeiteloos de kinderen van vandaag weten te boeien.

(Plantyn | 1 speler vanaf 4 jaar)

Spelrecensie

Deze recensie verscheen in Raak,
het ledenblad van KWB,
in december 2011 .