DE SPELTAFEL
Gentse gezelschapsspellenclub

contact
menu
De Speltafel

 

The Mind

 

Hij lijkt onverschillig voor zich uit te staren, het hoofd op zijn hand geleund. Zij zoekt voorzichtig oogcontact. Iemand legt aarzelend een kaart op tafel. Dan bekijken de spelers elkaar weer, en wachten. Wachten af.
Ik kan me nauwelijks een spel voorstellen waarin je minder ziet gebeuren dan in ‘The Mind’.

Ondertussen gebeurt er wel van alles in de hoofden van de spelers. ‘Zou het aan mij zijn om een kaart af te leggen?’ ‘Dat zij iedereen zo indringend aankijkt, zou dat betekenen dat zij meent dat het aan haar is? Of wil ze ons net aansporen om te handelen?’ ‘Waarom zit hij op het randje van zijn stoel?’
Al die tijd wordt geen woord gesproken; dat mag niet volgens de spelregels. Geen tekens gegeven: ook verboden! Toch is er voortdurend communicatie, woordeloze interactie tussen de spelers. Daar draait het hele spel trouwens om: zonder elkaar informatie te geven over de kaarten in de eigen hand, hebben de spelers een eenvoudige opdracht die ze samen tot een goed einde willen brengen. Ze moeten alle handkaarten in opklimmende volgorde op tafel leggen. Leggen ze een kaart op het foute moment af, dan kost dat één van de schaarse levens. In de eerste ronde heeft elke speler één kaart, in de volgende ronde twee, dan drie… Hoe ver geraken ze?

Ik kan me nauwelijks een spel voorstellen dat zo fascinerend is als dit ‘The Mind’. Al vermoed ik dat niet iedereen valt voor de charmes van dit minimalistische maar uitdagende coöperatieve kaartspel.

(White Goblin Games | Wolfgang Warsch |
2-4 spelers vanaf 8 jaar)

Spelrecensie

Deze recensie verscheen in Raak,
het ledenblad van KWB,
in september 2018 .