DE SPELTAFEL
Gentse gezelschapsspellenclub

contact
menu
facebook
De Speltafel

 

Middernacht Vampierenjacht

 

“Ik lees die spelbesprekingen altijd. Maar ik begrijp er toch maar weinig van,” zegt tante Jos. “Die spelregels zijn meestal zo ingewikkeld.”
Goed, ik probeer het deze keer eenvoudig te houden. Met een spel als ‘Middernacht, vampierenjacht’ moet dat lukken.

60 vampiertjes, het ene al schattiger dan het andere, willen voor middernacht thuis zijn. De spelers moeten hen daarbij helpen: elke speler bezorgt zo snel mogelijk de voor hem liggende vampiers een schuilplaats op het kerkhof-spelbord. Maar die griezeltjes hebben zo hun voorkeuren: alleen in een graf van hun eigen kleur voelen ze zich goed.
Dus gaat de eerste speler op zoek. Hij draait een willekeurige grafsteen om. Met een beetje geluk heeft de onderkant ervan de kleur van één van zijn wachtende vampiertjes. Dan mag hij dat kaartje er in leggen en verder spelen. In het andere geval kan hij eventueel wat knoflook in het graf leggen. Zo verhindert hij dat een volgende vampierenjager er gebruik van maakt. Dan is het aan de volgende speler. Misschien heeft die wel onthouden waar een passende schuilplaats voor zijn vampiertjes te vinden is.

Weldra wordt het behoorlijk druk op het kerkhof. Naargelang er meer graven een bewoner hebben gekregen, is het uitkijken geblazen. Door het openen van een bewoond graf wordt je rijtje vampierenkaartjes immers langer in plaats van korter.
Waar bij de aanvang van het spel het geluk nog een handje helpt, wordt het nu een geraffineerd geheugenspel. Anders dan in een klassieke memory wordt de opdracht gaandeweg lastiger. Daar verdwijnen steeds meer kaartjes uit het spel, zodat er minder te onthouden valt. Niet zo in ‘Middernacht’, waar het memoriseren van elk bewoond graf en de kleur van elk graf dat je te zien kreeg belangrijk kan zijn.

Beste tante Jos, waarom speel je niet gewoon eens mee? Dan ondervind je zelf hoe eenvoudig en hoe leuk het is. Ik weet het, ‘Middernacht’ wordt gepresenteerd als een kinderspel. Maar een spel als dit verdient nu echt die klassieke vermelding: ‘voor spelers van 6 tot 80 jaar’.

(999 Games | Norbert Proena | 2 tot 6 spelers vanaf 6 jaar)

Spelrecensie

Deze recensie verscheen in Raak,
het ledenblad van KWB,
in juli 2005 .