DE SPELTAFEL
Gentse gezelschapsspellenclub

contact
menu
facebook
De Speltafel

 

Meta-forms

 

De naam en de afbeelding op de doos roepen hogere sferen op; nochtans vraagt dit spel vooral dat je met beide voeten op de grond blijft en nuchter denkt.

Het spel bestaat uit zestig verschillende logische puzzels. Om zo'n puzzel op te lossen, dienen 9 geometrische vormpjes op een veld van 3 bij 3 vakken neergelegd, Daarvoor maak je gebruik van de louter grafische aanwijzingen in het stevig geringde opgavenboekje.

Het dochtertje van vier zal zich met veel enthousiasme op de 'gele' opdrachtjes storten terwijl het oudere broertje zich met plezier wijdt aan de 'oranje' en misschien zelfs al 'groene' puzzels. De 'paarse' en 'rode' hersenbrekers op hun beurt vormen ongetwijfeld de ideale uitdaging voor de ouder wiens partner alweer eens naar een avondlijke vergadering is.

De aanwijzingen kunnen betrekking hebben op bepaalde posities van de stukken (vrij vertaald vanuit de opdrachttekening geeft dit bijvoorbeeld: het gele vierkant hoort ofwel in de rechterbovenhoek, ofwel in het midden van de rechterkolom), dan wel op bepaalde vormen en kleuren (vb. in de middelste rij hoort een rood vormpje, dit kan ofwel een cirkel, driehoek of vierkant zijn). De omschrijvingen kunnen ook van ontkennende aard zijn (vb. de blauwe cirkel hoort niet in het doorgekruiste vak) of zelfs de positie van twee stukken ten opzichte van elkaar betreffen (vb. er hoort geen driehoek in het vak links van een cirkel).

Ongetwijfeld worden de spelstukken wel eens met een gefrustreerde zucht van het spelbord geveegd, omdat alles zo mooi lijkt te kloppen behalve die dwarse laatste omschrijving. Laat je echter niet te snel verleiden om naar de oplossingen achteraan in het boekje te kijken, de voldoening als je het zelf vind is veel intenser.

Het concept van Meta-Formes mag dan eenvoudig zijn, het is een aanrader om een leeg moment te vullen met een stevige portie logica en deductie.

(FoxMind Logic | M & R Lyons | 1 speler vanaf 4 jaar)

Spelrecensie

Deze recensie verscheen in Raak,
het ledenblad van KWB,
in oktober 2004 .