DE SPELTAFEL
Gentse gezelschapsspellenclub

contact
menu
De Speltafel

 

MatchPoint

 

Met haar 11 jaar is Madelief Van Tol een van de jongste spelontwerpster die haar spel ook echt op de markt ziet komen. Toegegeven, papa leidt nu eenmaal een eigen uitgeverij en heeft al een hele reeks spellen op zijn actief. Die papa zal wel mee gedacht en bijgeschaafd hebben om met Match Point een leuk spel op tafel te brengen.

Over de vormgeving kan ik kort zijn: die is 'basic'. Je speelt met 37 vierkante kaartjes, die wat hebben van dubbele dominostenen. Elk kaartje bestaat immers uit 4 vakjes met een verschillend aantal ogen, waarbij elk cijfer voor de herkenbaarheid een eigen kleurtje mee kreeg. Voor de spelregels geldt eigenlijk hetzelfde: kort en goed. Elke speler krijgt 2 kaartjes; 1 kaartje midden op tafel vormt de startopstelling en daar gaan we. Zoals de ondertitel het zegt: 'Match en scoor!' Je legt gewoon één van je kaartjes aan bij degene die al op tafel liggen. Telkens als je een vakje met een cijfer kan aanleggen bij een gelijk cijfer, haal je punten binnen. Leg bijvoorbeeld een 5 aan een 5, en je scoort 10. Kan je meerdere overeenkomende vakjes aanleggen, dan ontvang je punten voor elk van die combinaties. Als je er in slaagt om met jouw kaartje een volledig vierkant van gelijke vakjes af te werken, krijg je er nog een bonus bovenop!

Kinderspel dus? Misschien wel, al komt er geregeld wat tel- en paswerk bij kijken om de beste score uit je kaartjes te halen. Zeker als je speelt met de regelvariant waarbij het aanleggen van meerdere overeenkomsten zwaarder doorweegt in de puntentelling, wordt het extra uitkijken. Goed gezien van Madelief (of papa?)!

(The Game Master | Madelief & Hans Van Tol |
1-5 spelers vanaf 7 jaar)

Spelrecensie

Deze recensie verscheen in Raak,
het ledenblad van KWB,
in juni 2013 .