DE SPELTAFEL
Gentse gezelschapsspellenclub

contact
menu
De Speltafel

 

Linko

 

Emma (9 jaar) is in de wolken over die ‘schattige beestjes’ op de Linko-kaarten. ‘En zo’n mooie kleurtjes’. De spelregels hadden zij en haar vriendinnetjes snel begrepen. Je moet gewoon in elke beurt kaarten met een gelijke kleur afleggen. Zodra iemand alle kaarten heeft afgelegd, kan je punten tellen; elke afgelegde kaart is één punt, elke kaart die je nog in handen hebt is één strafpunt. Dat ze daarmee de finesse van het spel missen, zal hen een zorg zijn: ze amuseren er zich telkens opnieuw mee!
Voor Nelly (73 jaar) en haar vriendenkring verloopt ‘Linko’ als een gezapig partijtje kaart. Vlug geleerd, vlot gespeeld en herspeeld. Het afpakken van uitgelegde kaarten wordt af en toe vergeten, maar niemand zit daar echt mee in.
Bij Joris (28 jaar) en zijn vriendengroep speelt men ‘Linko’ op het scherp van de snee. Bij elke nieuwe beurt kijkt iedereen nauwlettend toe op de afpak-kansen. Welke kaartenreeksen liggen er bij de anderen? Welke kaarten zouden van pas komen? Liggen er bruikbare kaarten in de open voorraad? Heb ik nog de tijd om afgepakte kaarten nog uit te spelen? Het bedrieglijk eenvoudige kaartspel vormt voor hen een behoorlijk tactische uitdaging, waarbij ze elkaar aardig kunnen plagen. Dit spel komt gegarandeerd regelmatig terug op tafel!

(Ravensburger | M. Kiesling & W. Kramer | 2-5 spelers vanaf 8 jaar)

Spelrecensie

Deze recensie verscheen in Raak,
het ledenblad van KWB,
in juni 2015 .