DE SPELTAFEL
Gentse gezelschapsspellenclub

contact
menu
De Speltafel

 

Het Koninkrijk Dominion

 

‘Dominion’, het kaartspel dat zowat de grondlegger is van wat in het jargon een ‘deckbuilder’ heet, heeft een flinke schare fans weten te verzamelen. Met tal van uitbreidingen en varianten groeide het uit tot een waar imperium. Dat mag dan al leuk zijn voor de fans, voor nieuwkomers vormt die overvloed een behoorlijke drempel.
Nochtans is Dominion in wezen een eenvoudig en toegankelijk spel. Elke beurt voer je eigenlijk maar 1 handeling uit: van de stapel kaarten die je vergaard hebt, neem je de bovenste 5 en kies je wat je er mee doet en in welke volgorde. Je kan extra geld verwerven, winstpunten verzamelen of acties van de ‘koninkrijkkaarten’ uitvoeren. Op die manier streef je er naar om het spel te eindigen met het grootste aantal winstpunten. Vooral door de variatie aan beschikbare koninkrijkkaarten en de daaraan verbonden acties lijkt het spel voor de beginner veel zwaarder dan het eigenlijk is.
Het is dus een goede tactische zet van de uitgever om met ‘Het Koninkrijk Dominion’ een instapversie als smaakmaker aan te bieden. De charmes van ‘Dominion’ blijven onaangetast terwijl de schijnbare complexiteit door een uitgekiende maar beperktere keuze van kaarten wordt omzeild en de spelduur verkort.
Wie met deze Koninkrijk-versie de smaak te pakken krijgt - en die kans is reëel - stapt vlot mee in het uitgebreide Dominion-gamma. Van dan af komt ‘het Koninkrijk’ nog goed van pas om anderen mee te nemen in dit boeiende verhaal.

(999 Games | D.X. Vaccarino | 2-4 spelers vanaf 10 jaar)

Spelrecensie

Deze recensie verscheen in Raak,
het ledenblad van KWB,
in mei 2016 .