DE SPELTAFEL
Gentse gezelschapsspellenclub

contact
menu
De Speltafel

 

Karuba

 

Op de vraag waar Karuba ligt, moet ik het antwoord schuldig blijven. Ik vermoed dat het een eiland is, want elk van de spelers krijgt een zogenaamd ‘eilandbord’ voor zich. Het bevindt zich wellicht in de tropen, vermits iedereen over een set ‘junglekaartjes’ beschikt met op elk kaartje enkele paden. Denk er nog een viertal verborgen tempels bij en wat goudklompjes en kristallen, en we kunnen met onze avonturiers op verkenning trekken.
Eén speler, de expeditieleider, houdt zijn junglekaartjes verdekt; de anderen schikken ze open rond hun bord. Zij nemen telkens het kaartje dat de expeditieleider bingo-gewijs trekt. Ieder beslist voor zichzelf of het kaartje een plaats op zijn bord krijgt om zo geleidelijk een netwerk van paden te creëren. Komt er een kaartje met een kristal of goud tevoorschijn? Dan mag elke speler een dergelijk kleinood op zijn pad leggen. Er voor kiezen om een kaartje niet in zijn netwerk in te passen, kan ook. Dat biedt de mogelijkheid om je 4 avonturiers over de paden op weg te sturen naar de 4 tempels. Elke bereikte tempel levert immers punten op, net zoals de onderweg opgepikte kristallen en goudklompjes.
Toegegeven, ik weet eigenlijk wél waar Karuba ligt. Dit leuke puzzelspel dat ook een portie planning en timing vergt,  ligt sinds kort in onze spellenkast en regelmatig ook op onze tafel.

(Haba | Rüdiger Dorn | 2-4 spelers vanaf 8 jaar)

Spelrecensie

Deze recensie verscheen in Raak,
het ledenblad van KWB,
in januari 2016 .