DE SPELTAFEL
Gentse gezelschapsspellenclub

contact
menu
De Speltafel

 

Istanbul

 

Zestien vierkante tegels groot is het historische handelscentrum van Istanbul, een lappendeken van gebouwen en pleinen waar alles te kopen, te vinden of te ruilen is. Dat zijn de spelers dan ook van plan; daarom verplaatsen ze hun spelschijven - noem het maar hun handelaar met zijn bedienden - van plaats naar plaats. Door een bediende ergens achter te laten of weer op te pikken, mag een speler de bijbehorende actie uitvoeren. Zo verwerft hij nieuwe capaciteiten om handel te drijven, of verzamelt hij goederen en geld die hij elders weer ruilt voor glinsterende robijnen. De eerste speler die 5 dergelijke robijnen bezit, wint het spel.
Om dat zo snel en voordelig mogelijk te bereiken, probeert elke speler in te schatten welke keuzes de anderen maken en de eigen plannen daarop af te stemmen. Wie stopt op een plaats waar een andere handelaar aanwezig is, moet daarvoor immers geld neertellen. Op enkele plaatsen gaat de prijs van de goederen de hoogte in als anderen je voor waren. Bovendien zijn robijnen een zeldzaam goedje.
‘Istanbul’ biedt aan 2 tot 5 spelers een uitdagende tactische opdracht. Met het telkens anders opgebouwde spelveld, verloopt ieder spel bovendien verschillend. Dit spel is dan ook de terechte drager van het label ‘Gouden Ludo 2014’, de spellenprijs die op initiatief van de Forum-federatie door de Vlaamse spellenclubs wordt toegekend. Het is immers - grafisch én speltechnisch - een pareltje.

(White Goblin Games | Rüdiger Dorn | 2-5 spelers vanaf 10 jaar)

Spelrecensie

Deze recensie verscheen in Raak,
het ledenblad van KWB,
in mei 2015 .