DE SPELTAFEL
Gentse gezelschapsspellenclub

contact
menu
De Speltafel

 

Fold It

 

Ik heb een stoffen servet in handen waarop aan beide kanten dezelfde menukaart is afgebeeld: telkens zestien prenten van evenveel maaltijdsuggesties. Als ik wil starten met een sushi-assortiment, daarna een pastaschotel met kip en een fruitslaatje om af te ronden, vouw ik gewoon mijn servet zo dat enkel mijn drie keuzes zichtbaar zijn. Het servet is geen ideetje van een trendy bistro, maar het basismateriaal van ‘Fold It’.

Elke speler vindt in de speldoos zo’n vouwdoekje. Verder is er een set opdrachtkaartjes in twee moeilijkheids-varianten, en enkele Fold-It fiches en sterrenfiches voor de puntentelling, meer niet. Ook de spelregels zijn beknopt en helder. Een opdrachtkaartje wordt omgedraaid en de spelers beginnen hun servet tot het gewenste resultaat te vouwen. Daarbij houden ze zich aan een beperkt aantal regels: nooit diagonaal vouwen en ook nooit doorheen een gerecht. Wie klaar is, neemt een Fold-It fiche. Alleen voor de laatste blijft er geen meer over. Die verliest daarmee één van zijn sterrenfiches, maar mag als troost beslissen over de moeilijkheid van de volgende opgave.

Wie over een beetje ruimtelijk inzicht beschikt en wat stressbestendig is - je moet soms echt draaien en keren eer alles letterlijk in de plooi valt - beleeft gegarandeerd veel plezier aan dit originele spel. Door het scoresysteem hoef je bovendien niet steeds de snelste te zijn, zoals dat vaak het geval is bij verwante behendigheids- en reactiespellen.

(Goliath | Yohan Goh| 2-4 spelers vanaf 7 jaar)

Spelrecensie

Deze recensie verscheen in Raak,
het ledenblad van KWB,
in oktober 2018 .