DE SPELTAFEL
Gentse gezelschapsspellenclub

contact
menu
De Speltafel

 

El Gaucho

 

‘El Gaucho’ brengt Argentijns rund op je bord.

Koeien-kaartjes van 5 verschillende rassen liggen in de pampa te wachten tot een speler ze claimt. Dat gebeurt door de vraagprijs te betalen in dobbelstenen en er een gaucho op te plaatsen. Eenmaal verworven, verhuizen de dieren naar de ‘ranch’ van de speler. Daar laat hij ze aansluiten bij de kudde van hetzelfde ras, die hij eerder al verwierf. In zo’n kudde moet wel een oplopende of dalende volgorde worden gerespecteerd. Wie eerder al een bonte koe 3 en 7 had, kan wel de bonte 9 laten aansluiten, maar heeft geen plaats voor de bonte 6. Als hij dat rund verwerft, is hij verplicht de andere bonte koeien eerst te verkopen om plaats te maken voor de nieuwe aanwinst.

Een omheinde rodeo op het spelbord is de dobbelplek. Eén speler werpt voldoende dobbelstenen om elke speler er 2 te laten kiezen. Die kunnen ze gebruiken om koeien te verwerven. Maar diezelfde dobbelstenen kunnen evenzeer ingezet worden om een gaucho naar 1 van de 6 gebouwen op het spelbord te sturen. Daardoor kan de speler verderop in het spel speciale acties uitvoeren, de ene al ‘eerlijker’ dan de ander.

Wie de dobbelstenen slim inzet, bouwt een evenwichtige en winstgevende veestapel uit. Maar hou ondertussen wel in de gaten wat de anderen van plan zijn, zodat je tijdig kan reageren. Best een uitdagend en tactisch spel dus, al moet je geen geroutineerde speler zijn om ‘El Gaucho’ als rijkste veeboer af te ronden.

(The Game Master | A.D. Fühler| 2-4 spelers vanaf 10 jaar)

Spelrecensie

Deze recensie verscheen in Raak,
het ledenblad van KWB,
in november 2016 .