DE SPELTAFEL
Gentse gezelschapsspellenclub

contact
menu
De Speltafel

 

Concept

 

Ja, er is een spelbord, een stapel spelkaarten, een set pionnen en ook spelstukken. Ja, er zijn spelregels, al zijn die uiterst summier en krijg je vooral veel voorbeelden. Maar verder is ‘Concept’ vooral ‘anders’.

Dat andere begint al bij de verpakking: een sobere witte doos met enkel de titel in strakke letters en een vraagteken dat gevormd is door een veelheid van kleine icoontjes. Diezelfde icoontjes, 118 in totaal, soms realistische plaatjes, soms veeleer grafieken en schematische voorstellingen, vind je netjes gerangschikt op het spelbord.
Eén spelersteam plaatst bij een icoontje een groot groen vraagteken, een eerste aanwijzing voor een begrip (woord, naam, uitdrukking,…) dat de andere spelers proberen te achterhalen. Met enkele groene blokjes kan  de tip verfijnd worden. Voor een complexere opgave wordt met uitroepteken-pionnen en blokjes in andere kleuren bijkomende informatie gegeven. Ondertussen spuien de zoekers hun ideeën, in de hoop dat het juiste woord hen te binnen schiet. Stel je voor: het groene vraagteken bij ‘man’, groene blokjes bij ‘klein’, ‘metaal’ en ‘water’. Als dat te weinig zegt, helpt misschien een blauw uitroepteken bij het icoontje voor ‘land’ en blauwe blokjes bij ‘zwart’, ‘geel’ en ‘rood’ voor België. Verschijnt ‘Manneke Pis’ al in beeld?
O ja, er is een puntentelling voorzien in de regels. Maar vaak, om niet te zeggen bijna altijd, raakt iedereen zo in de ban van het zoeken en raden, dat vooral het plezier van het spelen over blijft en de puntentelling bijzaak blijkt.

(Asmodee | G. Beaujannot & A. Rivollet | 4-12 spelers vanaf 10 jaar)

Spelrecensie

Deze recensie verscheen in Raak,
het ledenblad van KWB,
in oktober 2015 .