DE SPELTAFEL
Gentse gezelschapsspellenclub

contact
menu
facebook
De Speltafel

 

Colt Express

 

Terwijl de stoomtrein over de tafel dendert, slaan in de wagons enkele bandieten hun slag. Elk van hen hoopt de grootste buit binnen te halen. Rond de tafel ‘schrijven’ de spelers het scenario van dit onvervalste western-spel. Maar omdat ze elk hun eigen belangen hebben en hun eigen bandiet bedienen, verloopt dat niet zonder slag of stoot.

Bovendien hebben de spelers geen onbeperkte keuze. Uit een individuele set van 10 actiekaarten kunnen ze er elke ronde maar 6 gebruiken die ze blind trekken. Daarvan leggen ze om beurt een kaart op een eerste actiestapel, dan op een tweede,... Meestal, maar niet altijd, zien de spelers wat anderen plannen.
Zodra de actiestapels zijn gevormd, komen de personages in actie. Ze  lopen door de wagons, kruipen op het dak, gaan met elkaar op de vuist of nemen een ander onder vuur. Ze stelen geld en juwelen of verplaatsen de marshall.
Regelmatig blijkt een actie van de ene de plannen van een ander te doorkruisen. De beoogde buit is weg voor je ze kan oprapen; de marshall duikt op en doet je naar het dak vluchten; door de mep van een tegenstander bevindt je bandiet zich in een andere wagon dan je had bedoeld…
‘Colt Express’ verloopt behoorlijk onvoorspelbaar, licht chaotisch soms. Net dàt zorgt voor ongecompliceerd amusement en maakt het tot een leuk en toegankelijk familiespel, dat door de bijzondere vormgeving spectaculair oogt. Het is dus niet verwonderlijk dat dit spel in zowat de hele wereld met tal van prijzen aan de haal ging.

(Asmodee | Christophe Raimbault | 2-6 spelers vanaf 10 jaar)

Spelrecensie

Deze recensie verscheen in Raak,
het ledenblad van KWB,
in december 2015 .