DE SPELTAFEL
Gentse gezelschapsspellenclub

contact
stuur een mailtje
menu
toon menu
De Speltafel
Kris Burm

 

 

Dit interview verscheen in Raak,
maandblad van KWB,
in februari 2006.

Interview
clubavond

 

Een goed spel opent een nieuwe wereld

 

Een Vlaamse auteur, van wie de werken wereldwijd worden uitgegeven:
zo iemand moet toch een BV zijn.
Maar bij de gemiddelde Raak-lezer gaat wellicht geen belletje rinkelen
bij het horen van de naam ‘Kris Burm’.
De spellen die deze Antwerpenaar ontwierp,
worden nochtans wereldwijd gewaardeerd
en kregen tal van internationale bekroningen,
maar zijn bij ons geen echte bestsellers.

RAAK: Gipf, Zertz, Dvonn en de andere spellen worden verdeeld in Australië, Amerika, Skandinavië, …; ze wonnen prijzen in Frankrijk, Canada, Duitsland, …; maar bij ons vind je ze met moeite in de winkel. Is er in Vlaanderen dan zo weinig waardering voor dit soort spellen?
KRIS BURM : “De situatie is in elk land anders en het is moeilijk om te begrijpen wat daar de oorzaak van is. De spellen van het Project Gipf doen het goed in Frankrijk en ook redelijk in Nederland. In Duitsland is de respons matig en in België en Engeland zeer slecht. Ik heb jaren geprobeerd om te begrijpen hoe de vork precies in de steel zit, maar inmiddels heb ik het opgegeven. Ik accepteer nu gewoon dat in het algemeen de vraag naar abstracte spellen voor 2 personen – dit is de categorie waar ook mijn spellen toe behoren – gering is, en in bepaalde landen zelfs bijna onbestaand. Jammer genoeg voor mij is de interesse in België tot nu toe wel heel laag.”

RAAK: Abstracte spellen vormen niet het gemakkelijkste en meest commerciële genre. Spellen met een thema liggen blijkbaar beter in de markt. Waarom kies je dan de moeilijke weg?
KRIS BURM: “Ik vind abstracte 2-persoonsspellen veruit de puurste spellen die er bestaan. Je hebt geen verhaaltje, geen dobbelstenen, geen geld en al dat soort franje! Voor je ligt een bord, verder ook wat witte en zwarte stukken, meestal vrij simpele spelregels, en dat is het! Je speelt enkel en alleen met wat essentieel is voor het spel. Toch word je, als je zo’n spel begint te spelen, geconfronteerd met oneindig veel mogelijkheden. Een goed abstract spel is als een nieuwe kosmos die je begint te verkennen. Altijd spannend en fascinerend.”

RAAK: Wat moeten we ons voorstellen bij het Project Gipf en hoe kom je daar toch bij?
KRIS BURM: “Het idee gaat terug tot mijn jeugd toen mijn broer en ik dagenlang spellen speelden. Op een dag hebben we een systeem bedacht om de score bij te houden van de verschillende gespeelde spellen: het tapijt in de woonkamer had een motief dat eruit zag als een racebaan waarop we autootjes lieten vooruitgaan afhankelijk van het winnen of verliezen van een spel. We speelden dus nog steeds dezelfde spellen, maar hadden daar een koers rond de tafel aan toegevoegd, waardoor de spellen aan elkaar gekoppeld waren.
Dit gegeven is blijven sluimeren tot ik zoveel jaar later spellen begon te ontwerpen. Toen ik Gipf had bedacht, merkte ik op dat het spel zich eigenlijk vanzelf aanbood als het systeem waar ik al zo lang naar op zoek was, namelijk een manier om spellen aan elkaar te koppelen. Gipf is het basisspel en de vijf andere spellen bieden bij winst extra speelmogelijkheden voor Gipf. Elk spel kan echter ook als zelfstandig spel gespeeld worden.”

RAAK: Het project is voltooid. En nu?
KRIS BURM: “De voorbije 8 jaar ben ik enkel met het Project Gipf bezig geweest. Behalve in het ontwerpen van de spellen, steek ik ook heel wat tijd in marketing en distributie vermits ik, althans in ons land, de reeks in eigen beheer uitgeef. Niettemin had ik de afgelopen jaren ook af en toe andere ingevingen en daar wil ik nu iets mee gaan doen. Want zo ontstaat bij mij een spel: met een plotse ingeving uit het niets waardoor je opeens weet in welke richting je een spelbord moet beginnen uit te werken, waardoor je kan beginnen overwegen hoeveel stukken je nodig zult hebben en wat er met die stukken wel en niet zal mogen, enzovoort. Ik weet nog niet wat het precies zal gaan worden. Ik zie wel. Momenteel geniet ik nog volop van het feit dat het Project Gipf eindelijk af is, en dat ik me weer volledig vrij voel.”