DE SPELTAFEL
Gentse gezelschapsspellenclub

contact
menu
facebook
De Speltafel

 

Een goed spel ...

 

In het spellenrek...

Je wilt in deze feestperiode een spel cadeau doen, maar welk? De dozen in de winkels helpen je nauwelijks bij je keuze; die willen veeleer verleiden dan informeren. Dus helpt De Bond je graag met enkele aanraders.

Kevertje Kakelbont (Haba, 2-6 spelers, vanaf 3 jaar)

“Een eenvoudig regelspelletje voor de allerkleinsten, met zeer origineel materiaal,” zo kan je ‘Kevertje Kakelbont’ omschrijven. Of is het veeleer een knuffel met een extra speelprikkel in de vorm van een gezelschapsspel?
Een schattig stoffen lieveheersbeestje ligt op tafel te wachten; het mist zijn stippen. Die liggen op een stoffen bloem. Om beurten gooien de kinderen met een speciale dobbelsteen. Als de worp een gekleurde stip toont, kleeft de speler een stip van die kleur op de rug van het lieveheersbeestje. Geen stip van die kleur meer voorhanden? Wat jammer, volgend keer beter! Toont de dobbelsteen een kever, dan mag dat kind het stoffen beestje pakken en over zijn arm schuiven. Wie het knuffeldiertje bij zich heeft als de laatste stip gekleefd wordt, krijgt een houten kevertje als beloning; twee zulke kevertjes levert de overwinning op.

Dit mooie spel garandeert menige kwartiertje heerlijke spanning op kleuterniveau.  

Time’s up (Repos Productions, 4-12 spelers, vanaf 12 jaar)

Nationale en internationale sporthelden en popsterren, populaire en net-niet vergeten politici, stripfiguren, filmgoden en historische personages. Hun namen prijken op de spelkaarten in ‘Time’s Up’, een soms hilarisch spel waarin teams van 2 spelers het tegen elkaar opnemen.
In een eerste ronde mag de ene speler tips spuien om zijn partner zoveel mogelijk personages uit het stapeltje naamkaartjes te laten raden. In de tweede ronde passeren dezelfde kaarten de revue, maar nu blijven de tips beperkt tot gebaren en geluiden. In ronde drie moet 1 enkel woord volstaan om de VIP’s te raden. ‘Stripfiguur’ zou nu naar ‘Smurf’ moeten verwijzen. Maar wat als ook de kaart ‘Wiske’ in het spel is? Dus probeert de tipgever het met ‘Blauw’, waarin de partner meent ‘Guy Verhofstadt’ te herkennen. Jolijt bij de tafelgenoten, totdat ook zij de mist in gaan door Eddy Wally te verwarren met Luciano Pavarotti.

In het rijtje partyspellen als Pictionary, Party & co, ... is ‘Time’s Up een waardige nieuwkomer met een hoog amusementsgehalte.

Notre Dame (Ravensburger, 3-5 spelers, vanaf 10 jaar)

Eén van de beste tactische spellen van dit jaar situeert zich in de stadswijken van het middeleeuwse Parijs. Het achtergrondverhaal maakt de spelers tot burgers van de stad, die prestige willen vergaren door in hun wijk op een evenwichtige manier te investeren in verschillende types van gebouwen. Daarbij kan het helpen om invloedrijke personen op het juiste moment wat geld toe te schuiven of een gift te doen in het offerblok van de Notre Dame.
In het spel krijgt dit gegeven gestalte in het uitspelen van actiekaarten, die op een originele manier worden aangewend. In elke spelbeurt heeft iedere speler de keuze tussen 3 kaarten die elk een andere actiemogelijkheid bieden. Hij mag er slechts 1 van gebruiken; de andere moet hij doorgeven aan zijn linker buur, terwijl hij zelf de ongebruikte kaarten van zijn rechterbuur krijgt.. De eigen keuzes worden zo mede gestuurd door wat je je medespelers al dan niet wil gunnen. Dat maakt het spel erg interactief, ook al speelt ieder op zijn eigen speelveld.

Elke hobbyspeler zal opgetogen zijn met dit knappe spel, dat vlot speelt bij elk spelersaantal
Spelrecensie

 

Deze recensies
verschenen in 'De Bond',
het ledenblad van Gezinsbond,
op 9 november 2007 .