Zaterdag 2 mei  2009 van 14u - 19u

Samedi 2 mai  2009 de 14h - 19h

Zondag 3 mei 2009 van 14u - 19u

Dimanche 3 mai 2009 de 14h - 19h


Sint-Annazaal, Roklijf 2, 9300 Aalst


pure, authentieke, natuurlijke wijnen

Wat is natuurlijke wijn?
Het is zeer eenvoudig ... een natuurlijke wijn is het resultaat van fermentatie van druivensap verkregen uit organisch of biodynamisch geteelde druiven. De fermentatie zorgt voor een omzetting van suikers in alcohol. De natuur maakt als het ware de wijn; de wijnbouwer fungeert als “begeleider” en komt enkel tussen waar broodnodig. Er zijn dus geen moderne oenologische ingrepen.
Een natuurlijke wijn kende bijgevolg geen smaakbeïnvloedingen tijdens de vinificatie. De “echte”terroirsmaak is hierdoor een feit.
Wenst U meer te weten? Lees dan verder ...
Er is veel te doen over biowijn, biodynamische wijn of nog natuurlijke wijn ...
Eén ding is zeker: hogergenoemde soorten wijn bestaan niet volgens de letter van de wet!
Enkel een biologisch of organisch geteelde druif bestaat.

Praktisch:
In de praktijk heb je 2 soorten wijnbouwers die een “clean” gedachtegoed hanteren.
nl. zij die zich laten controleren door een erkend controle-orgaan ... en ... een hele groep die zonder controle van wie dan ook, aan biologische wijnbouw doet. Hun overtuiging bestaat erin niet te pollueren alsook een oprecht product te brengen. Een andere motivatie om niet gecontroleerd te worden is het feit dat voor elke controle dient betaald te worden. Een bio-label op de wijnfles kost dus geld ...

Constatatie in de kelder?

De vinificatie is helaas vaak triest te noemen. Vulgaire praktijken zoals chaptaliseren, acidifiëren, mostconcentratie, artificiële gisting en zware zwaveltoevoegingen blijven van toepassing. Dit is trouwens ook niet verboden door de bioreglementering. In plaats van een “echte” wijn die zijn plaatselijke situatie (terroir) verpersoonlijkt, zorgt de wijnmaker hier voor een geconstrueerd product dat uiteindelijk smaaktechnisch niet afwijkt van het klassieke smaakprofiel.

Het ideaal ...
Het feit dat er in de wijngaard niet meer gepollueerd wordt met grasverdelgers, dat er geen kunstmest meer wordt gebruikt en dat pesticiden uit den boze zijn, is basic.
Het ecologisch evenwicht wordt hierdoor terug hersteld waardoor o.a. natuurlijke vijanden van nefaste indringers de pesticiden vervangen. Tevens van groot belang is het mechanisch bewerken van de bodems om het micro-biologisch leven te laten floreren en ook om het verkrijgen van een wortelsysteem met diepgang. Verder moet er alles aan gedaan worden om een natuurlijk laag rendement te bekomen en om een perfect rijpe en gezonde oogst te genereren. Het wijngaardwerk is dus zeer belangrijk.

Aangenomen dat de juiste balans wordt verkregen tussen voldoende suikers, fenolische rijpheid en de nodige aciditeit in de druif en dat deze laatste zich in optimale sanitaire conditie bevindt op het moment van de oogst, garandeert de wijnbouwer logischerwijs een gemakkelijke vinificatie. Verder is het de kunst om in de kelder deze mooie grondstof te begeleiden tot een mooie natuurlijke wijn.

Enkele noodzakelijkheden zijn:

-een zachte en trage persing om het beste sap te verkrijgen.
-fermentatie geïnitieerd door eigen gistculturen (en geen labogisten)
-malolactische gisting laten plaatsgrijpen indien de natuur het wenst.
-juist en gematigd extraheren bij rode wijn
-gebruik van het juiste recipient (oude en goed onderhouden houten vaten of betonnen cuves)
-kelders niet ontsmetten. Behoud dus van het autochtone flora.
-geen filtering
-geen chaptalisatie
-niet aanzuren of ontzuren
-behoud van natuurlijk CO2 (natuurlijke bescherming tegen oxidatie)
-lange opvoeding noodzakelijk (witte wijn)
-geen gebruik van agressieve pompsystemen
-liefst zacht overhevelen en bottelen met zwaartekracht.
-max. 30 milligram/li toegevoegd SO2 (zwavel of sulfiet)

Tot slot over de smaak:

Een natuurlijke wijn heeft een eigen smaak en geen geconstrueerde smaak.
Aangezien onze generaties opgevoed zijn met een ander smaakprofiel, kan het soms wel eens vreemd overkomen.
Denk eraan dat het de “essentiële” smaak is en indien goed geslaagd went het snel ...
Miniem gezwavelde wijnen zijn goed verteerbaar en laten zich vlotter drinken!
Het wordt algemeen aangenomen dat men meer consumeert ...

Tot daar ...

Wijnfolie
Stratem 7-9
9880 Aalter
Tel.: 0477/35.00.88
info@wijnfolie.be
www.wijnfolie.be

eXTReMe Tracker