Angles sur L'AnglinVogels kijken in La Brenne,
een streek met 1000 meren ...

Op slechts twee uren van Parijs ligt La Brenne in hartje Frankrijk.
Een bezoek aan deze streek is meer dan de moeite waard. Mooie landschappen, een rijk historisch verleden en een heel rijke natuur maken van een reis naar La Brenne een onvergetelijke ervaring.

La Brenne heeft verschillende biotopen, elk met hun eigen typische vogelsoorten.

In de valleien van de Creuse, de Anglin en de Gartempe vind je soorten zoals Cirlgors, Grote Gele Kwikstaart, Oeverzwaluw, Bergfluiter en Bijeneter (langs de Gartempe en de Creuse).

Uitgestrekte velden trekken steppensoorten aan zoals Kleine Trap, Griel, Kwartel en Rode Patrijs. Tot vrij recent was een zeer goed gebied voor deze soorten is gesitueerd onder Azay-le Ferron, als dje de D14 volgt naar St. Michel en Brenne. In dit gebied gebruik je de kleine landwegen die naar boerderijen zoals La Cheptardière leiden. Vanop deze wegen scan je het gebied af, ook hier heb je een goede kans op Grauwe en Blauwe Kiekendief. Alleen de Kleine Trap is hier verdwenen, de andere soorten tekenen zeker nog present.

Heel wat typische bosvogels, zoals verschillende spechtensoorten ( Grijskop-, Zwarte- , Middelste Bonte Specht), heel wat mezen en zangertjes, kunnen waargenomen als je de zandweg volgt die vertrekt vanaf Taillebrun, bij La Caillaudière en Vendoeuvres, en die dwars door een oud bos loopt.
Ook in het woud van Lancosme vind je dezelfde soorten. Langs de D14 van Méobecq door dit bos, zijn er 's avonds heel wat zangposten van Nachtzwaluw. In de omgeving van Lancosme bevinden zich goede plekjes om Dwergarend te bekijken.

Slangenarend is het best waarneembaar aan de achterkant van het natuurreservaat Chérine. Andere goeie plekjes zijn rond Beauregard en aan het kruispunt tussen de D20 (Douadic - Nuret) en D46 (Migné - St. Gaultier).

PurperreigerRietvelden, open water en een kleine maar drukbezochte observatiehut vind je in Chérine, niet zo ver van La Gabrière en Mezières. Woudaap, Purperreiger, Europese Moerasschildpad kunnen vanuit deze hut goed bekeken worden. Aan de achterzijde van dit reservaat loopt een zandweg die uitzicht geeft op een aantal andere plassen. Vanuit een nieuwe observatiehut kijk je naar steltlopers, sternen, Geoorde Futen in een Kokmeeuwen- kolonie. Langs de weg hoor en zie je Graszanger, Provençaalse Grasmus, Graiwe Klauwier. Tijdens de baltsperiode is het hier een leuke plek om baltsende Wespendieven te observeren;

SteltkluutDe weg langs de vijver van Beauregard geeft prachtige waarnemingskansen voor Geoorde Fiit en Witwangstern. Andere prima vijvers zijn Gabrière, Blizon, Migné. In Massé zorgt een grote reigerkolonie met heel wat verschillende soorten voor heel wat animo.
Bij sommige vijvers (Et. Foucault en Mouton) werden vrij recent observatiehutten gebouwd.

Nieuwe vijvers zoals deze bij de kruising van D14b x D21 naast de boerderij St. Georges trekken steltlopers zoals Steltkluut en meeuwen aan. Kijk uit voor Zwartkop- en Dwergmeeuw.Verder langs de D14b ligt een nieuwe vijver die heel wat te bieden heeft.

Waar observeren ?
Het spiksplinternieuwe Maison de la Nature geeft dagelijks info over de beste waarnemingen en de plekjes...
Tussen 5/4 en 14/9 en de schoolvakanties is het open van 10u tot 12u en van 14u tot 19u.
Buiten deze periode is het open op zaterdag van 14u tot 18u en op zondag van 10u tot 12u en van 14u tot 18u. (tel. 00 33 2 54 28 11 00)

Hieronder geeft een kaart de beste plekjes weer :

Waar verblijven?

* Hotel La Gabrière
   2* Logis de France, prima eten, zeer prijsvriendelijk, net naast La Gabrière.
   La Gabrière, 36220 Etang de La Gabrière
   tel. 00 33 2 54 37 80 97Ferme Aze

* Ferme Aze
   3 gîtes bij Ciron, een fantastische omgeving (Kerkuil, Griel) en twee meren    (libellen !). De eigenaars spreken Nederlands en zijn bijzonder gastvrij.
   L. Collée, Ferme Aze, 36300 Ciron
   tel. 00 33 2 54 37 97 64


* La MarchandièreLa Marchandière
   3 Chambres d'hôtes bij de familie Renoncet in Saulnay, een deelgemeente van    Mézières. Kraaknette kamers, bijzonder vriendelijke mensen.
   Een beekbegeleidend bosje en een oude kalkgroeve zorgen voor excursie-    mogelijkheden in de onmiddellijke omgeving.
   J. Renoncet, La Marchandière, Saulnay, 36290 Mézières
   tel. 00 33 2 54 38 42 94
   email: alain.renoncet@libertysurf.fr

 

* Le Pin
   
3 chambres d'hôtes (eventueel ook tables d'hôtes) bij mevrouw Zacharie in
   Le Pin, een landgoed op 4 km van Douadic. De gastvrouw kent de streek op
   haar duimpje en is bijzonder vriendelijk. Rond het landhuis ligt een domein van
   ongeveer 8 ha met oude bomen waarin o.a. Zwarte Specht huist.
   s'Avonds dwalen reeën door het landgoed, soms tot aan de woning. In de
   onmiddelijke omgeving ligt Lureuil met heel goeie waarnemingskansen
   voor o.a. Slangenarend.
   E. Zacharie, Le Pin, 36300 Douadic
   tel. 00 33 2 54 37 40 55

terug