Zelfverwonding

Met zelfverwonding omgaan als omstaander

Om deze tekst te kunnen schrijven heb ik beroep gedaan op een aantal teksten en getuigenissen van omstaanders. Het is voor iemand die zichzelf vroeger verwond heeft dan ook niet zo makkelijk om te gaan vertellen aan omstaanders hoe ze zouden kunnen reageren als ik niet weet wat voor gevoelens er worden opgewekt aan de andere kant. Ook schrijf ik dit stuk in de "Z"-vorm. Waarin "Z" de persoon voorstelt die zichzelf verwond.

Misschien heeft "Z" je in vertrouwen verteld over zijn of haar zelfverwondend gedrag, of je hebt het per ongeluk ontdekt. Het belangrijkste is dat je het weet, ongeacht hoe je erachter kwam. Het is er... en je zal er op moeten reageren. Hoe je dit doet is meestal niet zo vanzelfsprekend. Daarom zet ik hier een aantal dingen neer die dat wat makkelijker kunnen maken. Of om het beter te leren snappen, zodat er vanuit dat begrip kan worden gereageerd.

Soms zit je met het gevoel dat je voor "Z" weinig kan doen. Dit klopt jammergenoeg in grote mate. Want als er iets moet gebeuren of veranderen, dan zal "Z" daar uiteindelijk moeten voor opkomen. Toch kun je ervoor zorgen dat "Z" een aantal dingen heeft waar hij/zij op kan rekenen. Die dingen geef ik even weer in een aantal punten: