Zelfverwonding

Artikel 7: Ruim zeven Procent van de Vlaamse tieners doet zichzelf pijn

Zeven procent Vlaamse tieners doet zichzelf pijn

BRUSSEL - Ruim 7 procent van de Vlaamse jongeren tussen 14 en 17 jaar heeft zichzelf het afgelopen jaar opzettelijk pijn gedaan. Dat blijkt uit een enquete bij 4.500 Vlaamse jongeren in het kader van het Europese onderzoeksproject Child and Adolescent Selfharm in Europe (CASE). De resultaten van het onderzoek staan vandaag in De Morgen.

Als de onderzoekers de Vlaamse jongeren de vraag stellen of ze zichzelf ooit al eens opzettelijk pijn hebben gedaan, antwoordt 13 procent daarop bevestigend. De jongeren snijden of krassen in hun lichaam, nemen een overdosis pillen of proberen zelfmoord te plegen. Meer dan twee keer zoveel meisjes als jongens verwonden zichzelf. Het Vlaamse onderzoeksluik van CASE werd uitgevoerd door de Eenheid voor Zelfmoordonderzoek van de Universiteit Gent.

"Het is de allereerste keer dat op zo'n grote schaal onderzoek is gedaan naar zelfbeschadiging bij jongeren", zegt Gwendolyn Portzky, psychologe en onderzoekscordinatrice van de Eenheid voor Zelfmoordonderzoek. Voor het onderzoek werden scholieren zonder bekende psychiatrische stoornissen bevraagd uit Oost- en West-Vlaanderen.

BELGA

bron: De Morgen (25 November 2005)