Zelfverwonding

Over deze website

Inleiding:

Wanneer de meesten onder jullie hoofdzakelijk gebruiker zijn van het internet, zijn wij (webmasters) degenen die ervoor zorgen dat er inhoud verschijnt op je scherm. Op zich lijkt dit heel simpel. Jammergenoeg is dit in de praktijk echter niet altijd zo.

Zoals je weet surf je op het internet met een softwareprogramma (een browser), wat voor de meesten onder jullie "Internet Explorer" van Microsoft zal zijn. Dit is echter niet de enigste in zijn soort. Firefox, Opera, Safari en Konqueror zijn er zomaar enkele andere om op te noemen. Denk maar aan Macintosh, die gebruiken geen microsoft Internet Explorer.

Als webdisigner is het een hele klus om een website er hetzelfde te laten uitzien in elk van deze browsers. Ze interpreteren de websitecode "HTML" vrij verschillend, waardoor er dus vaak uiteenlopende resultaten kunnen verwacht worden.

Gelukkig is er zoiets als webstandaarden. Het W3C is een consortium die zich inzet om van opmaaktalen, zoals HTML, mooie gestandaardiseerde talen te maken. Softwareontwikkelaars die een browser ontwerpen dienen er dan voor te zorgen dat deze standaarden gevolgd worden. Bijgevolg ziet alle HTML-code er in elke browser hetzelfde uit. Jammergenoeg zijn er browsers die zich niet aan deze standaarden houden (bijvoorbeeld Microsoft Internet Explorer). Met als gevolg dat het voor webdisigners (dus terug opnieuw) een hele lastige klus wordt om een website browser-vriendelijk te maken.

Over de logo's (onderaan) op deze website

zoals je waarschijnlijk al gemerkt hebt, heb ik op iedere pagina onderaan twee logo's/iconen staan. Door deze de plaatsen verklaart een webmaster dat zijn pagina's zijn opgemaakt met valide code. Valide code betekent code die is gestandardiseerd door het W3C. Bij een muisklik op de logo's wordt de betreffende pagina gevalideerd (gecontroleerd), en wordt het resultaat weergegeven op het scherm. Ofwel is de pagina opgebouwd uit valide code of ze bevat fouten die kunnen leiden tot problemen bij het weergeven op het scherm.

Waarom is deze website niet opgemaakt met bewegende beeldjes en is alles nogal wat strak?

Het antwoord hierop is simpel. Mijn bedoeling is om mensen te informeren en ervoor te zorgen dat bezoekers zo snel mogelijk, en met zo weinig mogelijk moeite, aan hun informatie komen. Ik wil hierbij niemand uitsluiten.
Het is makkelijk om een website op te maken met één of andere flash-animatie, maar dat heeft zijn nadelen. Ten eerste wordt er verondersteld dat je een flash-plugin hebt (dit is een stukje software die er voor zorgt dat je flash-animaties kunt afspelen). Heb je dit niet, dan moet je dit eerst downloaden en installeren vooraleer je iets ziet op het scherm. Dit is niet interessant voor degenen die surfen via een trage internetverbinding. Flash heeft trouwens ook de irritante eigenschap dat het eerst moet geladen worden en de laadtijd kan relatief lang kan zijn. Ook grote en/of veel afbeeldingen zijn hierdoor niet aanwezig op deze website.