NIEUWS


Michel Lavolé wint tweede edititie Recital Contest

Na een zeer geslaagde editie van de recital contest in 2006, volgde zaterdag 15 december 2007 het vervolg.

Stephen Tierney, onze huidige pipe major en titelverdediger, mocht de spits afbijten. Hij maakte meteen een ‘gezellige’ entree, met een kerstkrans als sporran. Wat Stephen daarna bracht was minstens zo mooi als de lichtgevende krans. Blijkbaar heeft hij er een sport van gemaakt om tunes die op zich al cool zijn, nog spectaculairder te maken door ze vol te stoppen met zoveel mogelijk technische versieringen. Dit maakt dat alles wat hij speelt, zelfs een eenvoudige tune als Scotland The Brave, indrukwekkend gaat klinken. Als speciale verrassing speelde Stephen een eigen nummer dat hij speciaal voor de contest schreef (partituren te verkrijgen bij Stephen).

Na Stephen was het de beurt aan Michel Lavolé(zie foto). De fenomenale sound van zijn instrument, in combinatie met uiterst zuiver vingerwerk en een prachtige muzikale interpretatie maakte van zijn optreden een parel van formaat. Voor het laatste setje ging Michel tot ieders verbazing neerzitten op een stoel. Wat hij dan speelde was zonder overdrijven het meest memorabele van de hele avond. Deze medley van traditionele Bretoense muziek was wat mij betreft de kers op een wel zeer smakelijke taart.

Voor velen een nieuw gezicht, maar blijkbaar had de volgende deelnemer een schitterend palmares op Duits grondgebied. Andreas Hambsch speelde een mix van moderne en iets traditionelere tunes, maar alles met een onberispelijke techniek. Je kon wel zien dat hij dit vaker had gedaan (hij won de Duitse Knock-Out Competitie, equivalent voor de Recital Contest), want hij leek zo rustig als een kind zit op zijn moeders schoot, al kan dit natuurlijk schijn geweest zijn.

Als laatste was Bart-Jan Elders, pipe sergeant van Concord Pipe Band, aan de beurt. Hij ging het publiek naar eigen zeggen bekoren met een mooie selectie tunes, op een degelijke manier gespeeld. Een belofte die hij voor 100 percent waar maakte, wat we natuurlijk hadden verwacht van dit Nederlands toptalent. Hij speelde precies zoals we van hem gewoon zijn: goede sound, duidelijke techniek en mooie phrasing.

De uitslag was als volgt:

1) Michel Lavolé (hiermee brengt hij een tweede overwinning thuis voor ADPB)
2) Bart-Jan Elders
3) Andreas Hambsch
4) Stephen Tierney

Datum toegevoegd: 20/12/2007 | Auteur: Dries Papen


Spelerswissels bij ADPB

In Alden Biesen nam de band een hoge vlucht door alle prijzen weg te kapen. Met spijt in het hart moesten we na het Schots Weekend afscheid nemen van twee vaste waarden binnen de band. Met Thomas Kerkhof verliest ADPB een muzikaal talent dat mede verantwoordelijk is voor het huidige niveau van de band. Alles waar Antwerp & District nu trots op is, heeft hij mee gerealiseerd. Hierdoor krijgt zijn portret een verdiende plaats in onze persoonlijke ‘Galerij Der Grote Pipe Majors’.

Thomas liet zich opmerken door het introduceren van een nieuwe speelstijl na zijn terugkomst uit Schotland, waar hij twee seizoenen in graad 1 speelde. De band speelt ook een aantal tunes die door hem werden gecomponeerd. Thomas, bedankt voor jouw gedrevenheid en inzet! Het ga je goed.

Een tweede leemte werd achtergelaten toen Dirk Jamin besloot dat Belgian Blend wat versterking kon gebruiken (hij wilde eens een major winnen). Aan Dirk missen we een groot mens, en niet alleen letterlijk. Dirk was de ‘handige Harry’ van de band. Hij fabriceerde de harnassen van onze vroegere Premier-drums en heeft ook de doedelzakken van een aantal spelers een ‘upgrade’ gegeven.

Eerder dit seizoen hebben Jeroen Van Gorp (side) en Annelie De Meulenaere (tenor) de band verlaten. Jeroen heeft in het verleden de band verscheidene keren voorgegaan als drum major en vervoegde later de rangen als opeenvolgens tenor- en later opnieuw als sidedrummer. Annelie was naast een getalenteerd tenordrummer ook een tijdlang bestuurslid van de band. We willen hen van harte danken voor hun jarenlange inzet en betrokkenheid.

We wensen Thomas, Dirk, Annelie en Jeroen het allerbeste en hopen hen als supporter terug te zien aan de competitiecirkel.

Naast het vertrek van enkele vaste waarden, verwelkomt de band drie nieuwe pipers. Jochen Cuinen was jarenlang lid van de Lowland Pipers en speelde in het verleden al even met ons mee. We zijn blij hem opnieuw in onze groep te hebben. Ook Gert Matthé was lid van de Lowland Pipers en speelde een seizoen mee met Belgian Blend. Gert volgt onze band al een tijdje van nabij en komt nu onze rangen vervoegen. En Neil Anderson komt net als Ann-Margaret van de graad 2 Glengarry Pipe Band uit Ontario (Canada), waar hij pipe sergeant was. Om beroepsredenen verblijft hij een tweetal jaren in België.

Aan al deze nieuwe spelers een hartelijk welkom! We kijken alvast uit naar het rondje ter gelegenheid van het eerste optreden :-)

Datum toegevoegd: 27/11/2007 | Auteurs: Dries Papen en Jan VilainMiriam beladen met medailles

Miriam Van Rooij, tenordrumster van de band en al jaren danseres op het hoogste niveau in België en Nederland haalde vandaag maar liefst 8 medailles naar Tilburg vanuit het verre Gent. Jammer genoeg moest Miriam het voor de overallprijs net afleggen maar dit is toch een indrukwekkende comeback nadat ze haar danscarriére een tijdje liet vallen om haar meer te verdiepen in het tenordrummen. Proficat Miriam!

Datum toegevoegd: 24/11/2007 | Auteur: Peter HyndrikxBelgian Blend naar graad 4A

Naar jaarlijkse gewoonte beoordeelt de RSPBA (Royal Scottish Pipe Band Association) na afloop van het competitieseizoen de resultaten van de bands die goed scoorden. Deze bands krijgen dan de mogelijkheid om een graad te stijgen en zo op een hoger niveau te gaan spelen. Onze collega-band Belgian Blend Pipe Band won in augustus de eerste plaats in graad 4B op de Cowal Games, één van de vijf ‘major contests’ van het RSPBA-circuit. Dit leverde hen de kampioenstitel op, met als logisch gevolg een regrading naar graad 4A! We wensen Belgian Blend Pipe band heel veel succes in hun nieuwe graad en we hopen dat ze in 4A ook binnen de prijzen zullen vallen. De volledige regradingstabel is te vinden op de site van de Royal Scottish Pipe Band Association.

Datum toegevoegd: 30/10/2007 | Auteur: Peter Hyndrikx


Acht bekers in Alden Biezen

Al jaren was Alden Biezen de afsluiter van ons seizoen en natuurlijk was dit jaar niet anders.

Jammer genoeg waren onze Nederlandse collega’s van Concord Pipe Band niet aanwezig maar met onder andere Heather Pipes & drums was er weer een serieuze concurrentie voor de eerste prijzen.

In de competitiecirkel zetten we, zoals steeds in Alden Biezen (we spelen er tenslotte “thuis” ) een fantastische prestatie neer. Vooral van onze march, strathspey & reel in de open graad was iedereen onder de indruk.

Tijdens de prijsuitreiking stond er maar liefst acht keer één van onze blauwe kilts op het podium: voor de eerste prijs in de drie graden, maar niet alleen overall: ook ons drummers vielen drie maal in de prijzen, dus was de overall drumprijs natuurlijk onvermijdelijk. Tot grote hilariteit van de band riepen ze ADPB af voor de Marching & Discipline prijs, maar achteraf bleek dit een vergissing te zijn: dit moest de best bass-section trophy zijn.

Langs deze weg willen we onze vrienden van De Belgian Blend Pipe Band ook eens feliciteren met hun tweede plaats (overall en drumcorps) en dit als afsluiter voor wat een onvergetelijk seizoen was voor hen met een dubbele eerste prijs in Cowal, de tweedegrootste contest van de wereld. Proficiat Andrew, Marc en natuurlijk de hele band!

Datum toegevoegd: 18/10/2007 | Auteur: Peter Hyndrikx


Hier vindt u enkel de recentste nieuwsberichten, voor ouder nieuws kan u terecht in het nieuwsarchief