HOME PRIKBORD

JOGGINGCLUB - TONGERLOPERS

In de nazomer van 1988 kwamen een viertal lopers tot het besluit een joggingclub op te richten. Zij kregen de steun van K.W.B Tongerlo die in eerste instantie voor de publiciteit zorgde en hen de beschikking gaf over een klein budget. Met dit geld werden de eerste aansluitingen bij de sportfederatie voor Vrije Lopers betaald. Aansluiten bij deze federatie gaf als voordeel dat voor een klein bedrag de leden konden genieten van een verzekering tijdens de gemeenschappelijke trainingen. (Het allereerste document van de Tongerlopers klik hier)

De doelstellingen van de vier pioniers was een joggingclub op te richten waar zowel ervaren lopers als beginnelingen terecht konden om in een gezellige sfeer en volledig vrijblijvend hun sport te kunnen beoefenen. Om het geheel zo vrijblijvend mogelijk te houden werd er ook geen echt bestuur gekozen maar werd er een stuurgroep opgericht waar alle taken tijdens de bijeenkomst van deze groep werden verdeeld. Tevens werd er een heel kort reglement opgesteld waarin maar één regel werd opgenomen . Deze regel luidt als volgt : “De eerste vier kilometer worden met de volledige groep afgelegd”. Niet zo makkelijk indien men bedenkt dat er lopers van verschillend niveau  deelnemen aan de wekelijkse training. Als oplossing kwam uit de bus “De minst snelle lopers lopen vooraan tot en met de 4de  km”. Tot op heden is deze regel overeind gebleven. De eerste 4 km wordt er dus gekletst en kan men informatie aan elkaar doorgeven zoals trainingschema’s, waar er een jogging georganiseerd wordt en dergelijke. En geloof het of niet, het bracht sfeer in de groep.

De clubleden zochten naar een naam en de "TONGERLOPERS" waren geboren. Elk jaar kwamen er nieuwe leden bij. Met als hoogtepunt het jaar 1999 waar we maar net onder de kaap van 100 leden bleven.

De eerste trainingen van de club werden georganiseerd aan de lokalen van HSV, de voetbalclub in de wijk “Leyse hoeve”. De groep werd echter te groot om tijdens de wintermaanden in de straten van Tongerlo te joggen. Daarom werd er uitgekeken naar een andere trainingsomgeving. Op Sporta konden we gratis gebruik maken van de piste, enkel voor de verlichting moesten we een kleinigheid betalen. De keuze was dus vlug gemaakt, des te meer omdat tijdens de zomermaanden de omgeving met zijn bossen, Sporta ook dan een uitstekende startplaats voor de wekelijkse training is.

Van in het begin zag men het groots want in het eerste jaar werd er reeds beslist om zelf een jogging in te richten. Er werd contact opgenomen met de inrichters van de “Tongelse dorpsfeesten” en deze gaven ons de toelating om in de rand van dit gebeuren onze Recreatieloop te organiseren. Veel van de leden keken met een bang hart uit naar deze eerste manifestatie, maar het werd met 320 deelnemers een onverhoopt succes.

In de loop van ons bestaan werd er zo veel als mogelijk deelgenomen aan   joggings in de omgeving en omdat onze uitrusting wel zeer opvallend, is werden we goed opgemerkt. Dit was zowel goed voor de organisatie waar we aan deelnamen als voor onze eigen organisatie, want onze Recreatieloop groeide gestaag wat betreft het aantal deelnemers, met als hoogtepunt 618 deelnemers in 2002.  

De uitslagen van onze Recreatieloop editie 2004 - tot en met  - 2016 kan je (hier) raadplegen. 

Ook volgend jaar organiseren we een JOGGING : voor meer informatie klik (hier).

En zoals in elke club of plaats waar enkele mensen  regelmatig samen komen bestaat er noodzaak aan feesten. Dus werden er enkele activiteiten aan de kalender toegevoegd: einde juni onze jaarlijkse barbecue, waar men tegen zeer gematigde prijzen kan genieten van spijs en drank en eind augustus, begin september, onze jaarlijkse uitstap waarvan de leden ten onrechte denken dat dit reisje enkel voor de stuurgroep is voorbehouden. Om enkele voorbeelden te geven: we bezochten de Zwalmstreek, de grotten Van Hann, we werden op een nooit geziene wijze ontvangen op een jogging in de Ardennen, de druiven- feesten van Overijse enz….

De tijd gaat natuurlijk verder en ook bij de Tongerlopers waren er enkele ups en downs. Een ware opbloei kregen we tijdens de periode 2001-2006. Mon Haemhouts kreeg de leiding van de stuurgroep en zoals het ook overal elders is nieuwe bazen nieuwe wetten. Wetten waren er niet zoveel maar de Tongerlopers kregen een nieuwe impuls in de goede richting. Door onze samenwerking met Sporta bij het organiseren van Start to Run, werd ons leden aantal de hoogte ingestuwd. Door onze deelnames aan de joggings in de omgeving werd onze recreatieloop ook druk bezocht. Dit alles door de onvermoeibare inzet van Mon.

Mon diende de leiding van de stuurgroep door onvoorzien omstandigheden terug te geven aan Maurice. Het leden aantal bleef gedurende de periode 2007 - 2010 ongeveer altijd rond de 80 - 90 leden schommelen. Er moet wel opgemerkt worden dat er zo 50 vaste leden waren die jaar in jaar de woensdagavondtraining niet wilden missen. De nieuwe leden hadden het soms moeilijk om wekelijks hun kilometertjes te lopen vol te houden. In 2009 verhuisden we ook met onze jaarlijkse jogging van de zaterdagnamiddag naar de vrijdagavond. Niet alleen de dag veranderde maar ook de locatie de terreinen van Sporta waar we ondertussen lid van zijn werden het decor van het gebeuren. En om alles rond te maken in 2011 werd de RECREATIELOOP omgedoopt naar DWARS DOOR DE ABDIJ. Al deze wijzigingen hebben ons geen windeieren gelegd want verleden jaar mochten we om en bij de 650 deelnemers begroeten.

2011 werd ook een nieuw tijdperk ingeluid voor de Tongerlopers. Enkele stuurgroepleden verlieten de stuurgroep, maar hun plaats werd ingenomen door enkele jonge mensen, ook de leiding werd door gegeven aan Frans Cools. We zijn dus opnieuw vertrokken voor enkele mooie clubjaren ..........

We schrijven nu 2016 en in de periode 2011 en 2016 is er heel wat gebeurd, het leden aantal groeide in deze periode verschillende jaren boven het honderdtal uit, waarschijnlijk hielp de organisatie van verschillende start to runs hier aan mee. Tijdens deze periode vierden we ook ons 25 jarig bestaan hiervoor werden we gehuldigd door het gemeentebestuur van Westerlo. In 2016 krijgen we vrijwel een gans vernieuwd bestuur, oude getrouwen zoals Fons Vleugels toch een van de eerste medewerkers en Marc Smets ook 25 jaar actief bestuurslid verlaten door omstandigheden de stuurgroep van de Tongerlopers dit is misschien wel een van de minder leuke gebeurtenissen in het leven van onze club.  Maar met volle inzet van de nieuwe bestuursleden kan de club verder groeien en dus hop naar de volgende 25 jaar.

Voor inlichtingen over de Tongerlopers kan je steeds met je vragen terecht op een van de volgende mail-adressen  :

Voorzitter :  Frans Cools 

Ondervoorzitter :

Secretaris: Lieve Valvekens 

Penningmeester : Wim Giskes