Aurigiden 2007


De Aurigiden is een zeer zeldzame meteorenzwerm. Hij is afkomstig van de komeet Kiess, een langperiodieke komeet met een omlooptijd van zowat 2000 jaar! Ze passeerde in 82 voor Christus voor het laatst langs de zon. De stofbuis waardoor de aarde op zaterdag 1 september 2007 ging is nog van dan afkomstig. Die stofbuis is erg klein en de Aurigiden geven dan ook maar een zeer korte piek. Op een uur is het voorbij .... Bovendien gebeurde het ook overdag, zodat de enige kans om hem waar te nemen was het te doen door middel van onze 'meteor scatter receiver'.
Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar het is warempel gelukt! Vanaf donderdagavond 30-8 om 18u zijn de metingen in gang gezet en deze lieten we lopen tot zondag 2-9 14u.

De Aurigiden vertonen blijkbaar een serieuze, maar korte piek op zaterdag 1 sept tussen 13 en 14u lokale tijd, dus tussen 11 en 12u UT. Merkwaardig is dat er de dag ervoor ook nog een piek te zien is, namelijk omstreeks 8u 's morgens ( 6u UT ). Geen idee of dat ook met de Aurigiden iets te zien heeft. De eerste grafiek toont de resultaten van donderdag 18u tot zondag 14u met het aantal reflecties per uur.
De tweede grafiek is een detail van zaterdag tussen 12 en 14u (LT) met hier het aantal reflecties per minuut.