Klik hier voor enkele opmerkingen ivm de nieuwe wetgeving inzake Belgische circusdieren.
Klik hier voor onze Dompteurspagina!


29-07-2005:

Bericht op VRTnieuws.net
Persbericht Minister Dierenwelzijn Demotte
Bericht op de website van dierenrechtenorganisatie GAIA

Enkele opmerkingen bij het Koninklijk Besluit:

1) Art. 30 : 1§. Het kweken van hybriden met dieren die niet behoren tot de diersoorten die voorkomen op de lijst A, is niet toegelaten. Het gebruik van hybride dieren die niet tot de lijst A behoren, inteelt en ongecontroleerd kweken is evenmin toegelaten. De verantwoordelijke voor het circus of de rondreizende tentoonstelling neemt daartoe alle nodige maatregelen.

OPM.: Circussen mogen enkele kweken met hun dieren als het welzijn van de betrokken dieren er niet door geschaadt wordt. En ze mogen allen kweken als zij zijn aangesloten bij een bestaande wetenschappelijk verantwoord kweek-en uitwisselingsprogramma voor de dieren behorend tot de diersoorten die niet behoren tot de lijst A en waarmee zij kweken. Maar ironisch genoeg bestaat er niet zoiets voor circusdieren!! Het is nu de vraag hoe het in de toekomst verder moet. Men maakt het de circussen dus wel heel moeilijk.

2) Men maakt weinig tot geen onderscheid tussen rondreizende tentoonstellingen, circussen en dierentuinen. Door circussen de minimumnormen voor dierentuinen op te leggen maakt men reizen voor een circus zo goed als onmogelijk waar vindt je bijvoorbeeld voor 14 tijgers elk 100mē? en/of voor je drie olifanten elk 1000mē gaan de gemeenten (die nog wilde dieren toelaten want lokale instanties doen nog steeds wat ze willen) deze facileiten verschaffen?

3) Art. 6: Direct fysiek contact tussen de dieren behorend tot de diersoorten die niet voorkomen op de lijst A en het publiek in of buiten de ring is niet toegelaten. Een veiligheidshek moet aanwezig zijn tussen het publiek en de dieren. Voor de dieren behorend tot de diersoorten die voorkomen op de lijst A kan het enkel worden toegelaten voor beperkte periodes, onder direct toezicht van het personeel van het circus of rondreizende tentoonstelling en op voorwaarde dat het welzijn van de dieren er niet door geschaad wordt.
OPM.: Concreet wil dat dus zeggen dat de foto's op de olifant niet meer mogen (dus de opbrengst ervan valt ook weg), zal dit de circusdieren ten goede komen?? Wat al die jaren het circus voor kinderen en volwassenen zo speciaal maakte wordt nu verboden. Terwijl dit beperkte fysieke contact zeker geen kwaad kan, olifanten vinden het zelfs heel leuk, maar dat hoef ik de ingewijden niet te vertellen.


Wat vindt jij van dieren in het circus, kan dat?


- Ja, tuurlijk
- Ja, mits goede huisvesting en verzorging!
- No way!
- Geen mening

Wat vindt jij van dieren in het circus, kan dat?

Ook een poll aanmaken? Kom naar TRON's POLL


Top