Fidelis Fortibus La Cucina dell'Arte  

Van kindsbeen af bespelen de broers David en Danny Ronaldo de komedie der menselijke zwakheden, "de clown". In hun clownerie zie je de maatschappij door een vergrootglas (als je door een sleutelgat een kamer binnenkijkt, lijkt toch ook alles veel groter dan in de kamer zelf). Door alles klein te maken, simpel en vooral puur, wordt alles groter. Spelen met het "leren" is voor deze komedianten een passie geworden die haast evenwaardig is aan hun spitsvondige circuskunsten.

Spelen met machten, meester zijn of knecht, groot zijn …, klein zijn …, en dit dan nog voortdurend door elkaar halen, is eigenlijk het hoofdthema geworden in al hun voorstellingen. Deze dwaze menselijke machtsspelletjes worden nog verder doorgetrokken in hun nieuwste productie "La Cucina dell'Arte".

De hiërarchie achter de potten en pannen van de professionele culinaire wereld sprak al enige tijd tot hun verbeelding. Van meesterkok tot keukenhulpje. Terug een rollenpatroonmaatschappij in het klein, een droomsituatie dus voor clowns. Ze lieten zich verder inspireren door Fellini, de restaurantjongleurs uit het oude vaudevilletheater, Goldoni en het feit dat iedereen wel eens de drang voelt om het tafelkleed vanonder het feestservies te trekken …

Danny Ronaldo ging in de leer bij de Siciliaanse meesterpizzaiolo Paolino Bucca en een XIXde-eeuwse keukenkar op karwielen werd aanzienlijk gevuld met porseleinen serviezen en de nodige eetbare en jongleerbare voedingsstoffen. Eens de fragiele keukenkastjes opengaan, begint een accordeon zijn eigen leven te leiden , spelen de lepels een tarantella op de wijnflessen en kan het "breekbare" spektakel beginnen.

De toeschouwers worden verlokt om al hun zintuigen te laten verwennen. Ze spelen alle ontbrekende rollen en zij zijn uiteindelijk ook de eindregisseurs die het ritme bepalen in een melancholische en hilarische chaos.Cast

Danny & David Ronaldo
Tour Data www.fransbrood.com
Muziek gecomponeerd door David Van Keer
Orgelbouw Decap Herentals
Met de steun van Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap
Coproductie Theater in de Piste / Dommelhof Neerpelt

Co productie met Theater op de Markt
Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap en de Provincie Antwerpen

Foto's Benny de Grove