Circenses La Cucina dell'Arte  

Met hun nieuwe voorstelling gaat circus Ronaldo weer op weg in een grotere formatie. Het 13-koppig ensemble kent een eigenzinnige éénheid in een ongeorkestreerde verscheidenheid. Elke glimlach, de kleinste handbeweging of grootste bravoure heeft een onaangeleerde patine van het oude circus. Dit maakt deze nieuwe Ronaldo voorstelling weer poëtisch en gevoelig maar ook ruw en ongeschaafd.

De familie Ronaldo staat voor het eerst met drie generaties samen voor het voetlicht. Elke generatie trekt het spektakel door de piste in zijn eigen ritme en potentie. Soms in grote herkenbaarheid,soms in een eenzame eigenheid. De laatste generatie trekt het verleden achter zich... de dood, die ook aan het begin al vooropliep. Onder de grote lachsalvo's, die we van circus Ronaldo gewend zijn, hangt steeds weer een melancholisch geladen ondertoon want circus is als het leven... alles is vergankelijk en bestaat maar even.

Naast de kracht van live muziekheeft 'Circenses' een extra dimensie doordat het publiek de voorstelling zowel front-stage als back-stage kan meemaken. Voor de pauze zit de helft van de toeschouwers rond de piste, onder de kristallen kroonluchter. Zij beleven de "de echte voorstelling" in een warme sfeer van rood fluweel en klatergoud. Daar is het spel waarachtig, de artiesten die door het rode doek verschijnen zijn koning in hun eigen waarheid.

De andere helft van het publiek zit aan de achterkant van het rode doek, waar het smerig en donkerder is. Daar kleden de artiesten zich om en warmen zich op net voor ze opgaan, daar heerst er een andere waarheid. Het publiek kan de andere kant niet zien, alleen geluid en sfeer lopen door elkaar en zijn soms heel tegenstrijdig. Na de pauze wisselen de toeschouwers van plaats, wie back-stage zat krijgt nu rond de piste antwoord op zijn nieuwsgierigheid. Wie front-stage zat ondekt nu de donkere achterkant van het circus… de zwakheden van de mens… kortom, alles zoals het niet op de affiche staat.Cast

Danny Ronaldo
David Ronaldo
Johnny Ronaldo
Maria Ronaldo
Kimi Hartmann
Nathalie Kuik
Michelle Lo Mastro
Pepijn Ronaldo
Nanosh Ronaldo
Luk D'Heu
Nico Heremans
David Van Keer
Rachel Ponsonby
Tour Data www.fransbrood.com
Muziek gecomponeerd door David Van Keer
Coaching Peter Borghs
Met de steun van Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap
Coproductie Theater op de Markt / Dommelhof Neerpelt
Les Tombées de la Nuit Rennes
Théatre Firmin Gémier / La Piscine scène conventionnée d'Antony et de Châtenay-Malabry
Foto's Tom Van Nuffel