logo.gif Ruimtefiguren : Inhoud (M.Put)

opgave.GIF
Los volgende vraagstukken op.
De formule en oplossing vind je bij "HELP". Gebruik deze knop enkel indien nodig, je score bij "Antwoord controleren" wordt er negatief door beïnvloed. Succes!

pi.GIF
1. In een kubusvormige doos met een ribbe van 13,5 cm zitten 2 458 vliegen opgesloten, die elk 1 cm³ ruimte nodig hebben om te vliegen. Hoeveel vliegen kan deze doos nog meer bevatten?

vlieg.JPG
2. Bereken de inhoud van een betonnen bloembak. Het grondvlak is een gelijkbenige driehoek met een basis van 120 cm en een hoogte van 154 cm. De hoogte van de bloembak is 35 cm.
(in dm³)
3. Bereken de inhoud van een bierblikje met een bodemdiameter van 6,5 cm en een hoogte van 15 cm. Afronden op 1 cijfer na de komma.

bier.JPG

(in liter)
4. Hoeveel kegelvormige kaarsen kunnen we gieten met 1 liter kaarsvet, als je weet dat een kaars een diameter van 5 cm en een hoogte van 12 cm heeft?
5. Bereken de inhoud van een piramide, waarvan het grondvlak een gelijkzijdige driehoek is met een zijde van 100 cm en een hoogte van 86,6 cm. De hoogte van de piramide is 81,6 cm.
(in dm³)
6. Hoeveel piramidevormige kaarsen kunnen we gieten met 1 liter kaarsvet? De kaarsen hebben een gelijkzijdige driehoek als grondvlak met een zijde van 6 cm en een hoogte van 5,2cm . De hoogte van elke kaars is 16cm.
7. Hoeveel liter water hebben we nodig om een aquarium van 80 cm lengte, 50 cm breedte en 65 cm hoogte voor 3/4 te vullen?

Aquarium.jpg

(in liter)
8. Hoeveel bolvormige kaarsen kunnen we gieten met 1 liter kaarsvet? Elke kaars heeft een diameter van 5,5cm.
9. Hoeveel m³ zand heeft Jefke nodig om zijn rechthoekige zandbak van 3 m lengte en 2 m breedte tot op een hoogte van 50 cm te vullen?

Jefke.JPG

(in m³)
10. Hoeveel m³ gas bevat een cilindervormige tank die een diameter van 3,6 m heeft en een hoogte van 3 m?Afronden op 1 cijfer na de komma.

gastank.JPG

(in m³)
11. Een pot choco heeft een inhoud van 95 cl. Hoeveel boterhammen van 10 cm op 18 cm kan Linda smeren als ze de chocolaag 1,5 mm dik smeert?
12. Hoeveel kegelvormige kaarsen kunnen we gieten met 1 liter kaarsvet, als je weet dat een kaars een diameter èn een hoogte van 8 cm heeft?
13. Hoeveel piramidevormige kaarsen kunnen we gieten met 1 liter kaarsvet? De kaarsen hebben een vierkant grondvlak met een zijde van 10 cm. De hoogte van elke kaars is 7cm.

kerstkaars.JPG
14. Een kubusvormige verpakking heeft een ribbe van 64 cm. Hoeveel kubusblokjes met 8 cm ribbe, kunnen we in deze doos stapelen?
15. Hoeveel bolvormige kaarsen kunnen we gieten met 1 liter kaarsvet? Elke kaars heeft een straal van 4cm.
16. Bereken de inhoud van een piramide waarvan het grondvlak een vierkant is met zijde 60 mm en de hoogte 10 mm is.
(in cm³)
17. Bereken het volume van de veranda die aan het huis is aangebouwd.
De veranda heeft de volgende afmetingen: breedte = 6,5 m ; diepte = 5 m ;
hoogte aan de zijkant = 2 m en hoogte tot in de nok = 6 m.

veranda.jpg

(in m³)
18. Hoeveel cm³ klei bevatten deze bakstenen? Elke baksteen is 21 cm lang, 10 cm breed en 50 mm hoog. De gaten hebben gemiddeld een diameter van 10 mm.

bakstenen.jpg

(in cm³)
19. In de volgende figuur passen de drie tennisballen precies in een koker van 195 mm hoog en de bovenste tennisbal raakt juist het deksel. Bereken het volume lucht in de koker. Rond het resultaat af op 3 cijfers na de komma.

tennisballen.jpg

(in cm³)
20. De afgebeelde buizen zijn van kunsstof. Ze hebben een buitendiameter van 2cm, een wanddikte van 3,4 mm en een standaardlengte van 4 m. Bereken het volume kunsstof van de afgebeelde buizen. Rond het resultaat af op de eenheid.

buizen.JPG

(in cm³)