l e s g e v e r s


HOME   DOELSTELLINGEN   PROGRAMMA   HANDELSMERK   CURSUSSEN   EVENEMENTEN  GALERIJ  

 

Op deze pagina krijg je een lijst te zien van de kalligrafen die zich aangesloten hebben bij WITRUIMTE.

De lijst is niet definitief. Vind je niet meteen iemand die bij jou in de buurt lesgeeft, wanhoop niet, het is best mogelijk dat eraan verholpen wordt. Laat het ons weten indien je wenst dat er een cursus bij jou in de buurt opgestart wordt.

 

 

Diane Buyse studeerde af aan de Koninklijke Academie van Gent in de grafische en plastische kunsten en volgde daar ook gelijktijdig een vijf jaar durende opleiding tekenen naar model. Later volgde zij nog schilderen en aquarel aan de Academie van Wetteren.
Aan de tuinbouwschool te Melle was zij drie jaar leerlinge meesterbloembinden. Verder volgde zij stages in boekbinden, papierscheppen en etsen.
Een aantal cursussen en stages kalligrafie wekte bij haar het verlangen op zich daar diepgaander op toe te leggen.
Bij Witruimte begeleidt zij vooral startcursussen en haar plastische opleiding komt goed van pas bij themacursussen rond kleurgebruik, verftechnieken, achtergronden, alternatief boekbinden e.d.

Park ten hovelaan 72 - 9090 Melle - tel. 0495/86 56 29 - d.buyse@telenet.be


 

Griet Cockaerts (°1965) is een licentiate economie.  In 1999 volgde ze haar eerste lessen kalligrafie bij An Vanhentenrijk. Sindsdien schreef ze zich elk jaar in voor nieuwe cursussen en workshops (bij o.a. Yves Leterme, Linda Tuyers, Carry Wouters, Bernadette D’Haese…) en breidde zo haar vaardigheden binnen de kalligrafie uit. Een stage bij Denise Lach heeft haar werk bijkomend geïnspireerd.

In 2008 besloot ze om zelf les te geven en zo op haar beurt haar kunde en passie voor de kalligrafie aan anderen door te geven.

Eksterveldlaan 39 - 2820 Bonheiden - 015/33 62 13 - info@grietcockaerts.be - www.grietcockaerts.be


 

Katrien Coene (°1959) studeerde af als ergotherapeute in '81 en werkte gedurende twaalf jaar in een revalidatiecentrum. Na een aantal cursussen bij Lieve Podevyn, Els Schneiders en anderen is ze weerloos tegen de lettermicrobe geworden. Vooral lettertekenen blijkt haar ding te zijn.
Verschillende stages en lessenreeksen volgden elkaar op, o.a. bij Liesbet en Kristoffel Boudens en Brody Neuenschwander.
Na een tijd freelance bij Sofie Verscheure (Symposion, Brugge) gewerkt te hebben, ontstaat in 2003 een deeltijdse samenwerking. Katrien behartigt er vooral de kalligrafische opdrachten en de ontwerpen voor nieuwe producten en symbolische geschenken.
Binnen de boeiende wereld van de kalligrafie blijft het initiëren en verder begeleiden van cursisten één van haar passies.
 
Rijkestraat  9A - 9620 Zottegem - tel. 09/ 360 97 30 - katriencoene@skynet.be                           


 

Jan De Smedt (°1958) is van opleiding sociaal verpleegkundige. Hij werkt al vele jaren in een Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB).
In 1998 volgde hij een eerste reeks lessen kalligrafie bij Yves Leterme. Hij was door de lettermicrobe gebeten en er volgden nog verschillende vervolmakingscursussen bij Yves.
Daarna nam hij ook enthousiast deel aan verschillende workshops en stages bij o.a Brody Neuenschwander, Eleanor Winters, Giovanni De Faccio, Gottfried Pott, Denise Lach, Peter Thornton, Thomas Ingmire, Denis Brown, … en verschillende Vlaamse en Nederlandse kalligrafen.
In 2006 nam hij het initiatief om de kalligrafievereniging “AanZet” op te richten.

Streulestraat 53 - 8480 Eernegem - 059 29 01 30 - jan.ds@telenet.be


 

Annie Lernout (°1957) werkte 20 jaar in een Amerikaans bedrijf als directieassistente en heeft zich sinds 2000 volledig ingezet om van haar hobby haar beroep te maken.  Ze kreeg de kalligrafiemicrobe te pakken van Joke Vanden Brandt in 1989.  Ze is zeer actief bezig geweest met de start van de kalligrafievereniging  't Schrijverke in Grimbergen waarvan ze sinds 1999 de voorzitster en lesgever geworden is.  Ze volgde stages in binnen-en buitenland bij bekende kalligrafen als Mark Van Stone, Dave Wood, Denis Brown, Hassan Massoudy, Peter Thornton, Torsten Kolle en Brody Neuenschwander.  Haar passie voor de letters geeft ze door aan heel veel cursisten in het Brabantse.

Sint-Hubertusstraat 15 - 1850 Grimbergen - 0476 40 00 25 - schrijverke@telenet.be - www.kalligrafieschrijverke.be


 

Yves Leterme (°1959) studeerde in 1982 af als klassiek filoloog. Tien jaar later kreeg hij een initiatie in de kalligrafie waarna hij gedurende vier jaar intens de lessen van stadsgenoot Brody Neuenschwander volgde. Die opleiding werd aangevuld met stages bij diverse gerenommeerde buitenlandse kalligrafen en in 1996 ging hij in op een aanbod om zelf les te geven.
Vandaag is hij een professioneel kalligraaf die in zijn atelier tal van opdrachten uitvoert zowel voor privé-personen als voor de openbare sector. Als lesgever reist hij de wereld rond om op uitnodiging van verenigingen workshops en lezingen te verzorgen.
Yves heeft tentoongesteld in binnen-en buitenland en gepubliceerd in vaktijdschriften als Letter Arts Review, Scripsit, The Edge, Scriptores.
Hij is de auteur van 'Thoughtful Gestures' en 'Litterae'.

Praterstraat 4 - 8310 Sint-Kruis - tel: 050/363044 - yvesleterme@skynet.be - www.yvesletermeletters.com

 

Karel Lobijn (°1975)

Afgestudeerd als onderwijzer en steeds een zwak gehad voor mooie handschriften. Dit gecombineerd met een alleszeggende tekst en passende lay-out heeft ervoor gezorgd dat hij kalligrafie leren ontdekken en waarderen heeft.Eerste stapjes werden gezet onder de Atomse Kerktoren en zo de smaak te pakken gekregen om zich verder te gaan verdiepen in de wereld van letters. Nadien volgden stages bij Peter Thornton, Jurgen Vercaemst, Yves Leterme, Denis Brown enLinda Truyers.

Karel Denderstraat 20 9300 Aalst gsm: 0478 940 292 mailadres: lobijn.karel@gmail.com


Ria Mattheussen (°1958) Al ruim 10 jaar zijn letters en kalligrafie haar passie. Ze volgde les bij tal van nationale & internationaal gerenommeerde kalligrafen en schoolt zich nog steeds bij. Daarbij is ze zo precies als je van een lerares economie kan verwachten.
Ondertussen is ook het hedendaags boekbinden / kartonnage – eveneens in combinatie met kalligrafie – een bijkomende passie.
Om de basistechnieken van het klassieke boekbinden te beheersen volgde ze hiervoor een volledig schooljaar module A1 & A2 in het CVO-Gent
Verder volgde/volgt ze les bij boekbinders in binnen- en buitenland. Sinds kort geeft ze zelf les om haar kunde en passie voor de kalligrafie & hedendaags boekbinden door te geven aan anderen.


Herentalse Steenweg 59 - 2270 Herenthout - tel 014 50 23 03 ria.mattheussen@telenet.be

________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Veerle Missiaen  (°1961) volgde een grafische opleiding als zeefdrukker en oefent dit beroep al 16 jaar zelfstandig uit. Als drukker en vooral als gepassioneerd lezer, vaak ontroerd door mooie teksten en met een oog voor speciale lettervormen en composities, kwam ze in contact met kalligrafie.Zij volgde enkele jaren intens cursussen en stages bij Jürgen Vercaemst, Peter Thornton en Yves Leterme. Deze laatste wist haar zin voor precisie en esthetische smaak bijzonder te waarderen en engageerde haar prompt als lesgeefster voor Witruimte.

Moerdijkstraat 16A - 8470 Gistel - tel. 059/27 68 44 - printon@skynet.be

  

Linda Six (°1954) is al haar hele leven gepassioneerd bezig op allerlei domeinen van de plastische kunsten. Via een ommetje in de economie en de bijzondere jeugdzorg, kwam voor haar de grote klik in 1988. De prachtige uitgehouwen kapitalen van Pieter Boudens veranderden haar leven. Ze sloot zich aan bij het pioniersgroepje in Brugge, volgde les bij o.a. Goedele Soetewey, Wilbert Wegman en uiteindelijk ook Brody Neuenschwander.
Daarnaast volde ze ook een vijfjarige opleiding keramiek en kunstgeschiedenis te Oostende en een jaar schetsen en aquarel in Brugge. Linda houdt van 'mixed media' en met haar installaties won ze reeds enkele prijzen.
Vanaf 1994 geeft ze kalligrafiecursussen in Oostende, Westende en Brugge (Vormingplus).

 

 

 


 

Monica Vanderhispallie (°1953) is van opleiding architectenassistente. Van nature creatief heeft ze vijf jaar lang een opleiding gevolgd in de beeldende kunsten aan de Academie van Oostende o.l.v. Paul Perneel.
Een aantal jaren later legde ze zich met overgave toe op de kalligrafie, waarbij haar zin voor precisie een mooie deugd bleek te zijn. Haar voornaamste lesgever is Yves Leterme, maar ze heeft ondertussen ook stages gevolgd bij Peter Thornton, Denise Lach, Brody Neuenschwander en Carl Rohrs.

Zomerloosstraat 31 - 8470 Gistel - tel. 059/ 27 43 16 - moni8470@gmail.com


 

Veronique Vandevoorde (°1958) studeerde af aan de Rijksuniversiteit te Gent als licentiate in de criminologie. In 1995 volgde ze haar eerste kalligrafieworkshop bij Symposion in Brugge.
Na een aantal stages bij Yves Leterme is ze op kalligrafisch vlak in een stroomversnelling terechtgekomen. Vooral onder invloed van Brody Neuenschwander heeft ze nieuwe terreinen verkend.
Er volgden diverse workshops bij binnen-en buitenlandse kalligrafen. Zo deed ze ervaring op en vooral... bleef ze experimenteren.
Vanaf 2001 is ze docente kalligrafie bij VormingPlus, Westhoek.
Véronique heeft speciale aandacht voor compositie, kleur en experimentele kalligrafie. Schrijven op glas, porselein, stof... kortom alles waarbij ze nieuwe wegen kan inslaan.

Egelantierlaan 13 - 8660 De Panne - 0476/20 99 59 - vandevoorde.veronique@skynet.be - www.veroniquevandevoorde.be


An Vanhentenrijk (°1960) behaalde een diploma als binnenhuisarchitecte en volgde een lerarenopleiding. In 1988 begon haar loopbaan als kalligrafe. Ze volgde stages bij tal van grootmeesters als Neuenschwander, Pott, Ingmire en Brown.
Sinds 1996 werkt ze als freelance-kalligraaf. Opdrachten van privépersonen en bedrijven omvatten zowel traditionele kalligrafie als abstracte composities met lettervormen.
An heeft in de afgelopen jaren aan honderden cursisten haar enthousiasme voor letters doorgegeven, vooral  in haar atelier in Bonheiden maar ook elders in Vlaanderen, en dit op alle niveaus.
Ze neemt regelmatig deel aan tentoonstellingen en haar werk is ook te zien in diverse tijdschriften (Letter Arts Review, Scriptores, Kalligrafia) en boeken (Artelier, Encyclopedia of Calligraphy).
In haar werk koppelt An experimentele technieken met een feilloos geschreven letter.

Schoolstraat 61- 2820 Bonheiden - tel/fax 015/ 51 63 57 - info@anvanhentenrijk.be - www.anvanhentenrijk.be

Jürgen Vercaemst (°1967) kreeg zijn eerste kalligrafielessen van Frank Missant. Daarna ging hij jarenlang in de leer bij Yves Leterme. Een paar workshops met Peter Thornton maakten duidelijk dat hij een bijzonder talent heeft voor precizie, lettertekenen en compositie. Andere lesgevers zoals Carl Rohrs, Torsten Kolle, Denise Lach en Brody Neuenschwander verruimden zijn kennis en techniek.
Jürgen is gefascineerd door de pure lettervormen, die hij als geen ander beheerst. Sporadisch organiseert hij workshops met gerenommeerde buitenlandse kalligrafen.

Kortrijksestraat 477 - 8020 Oostkamp - 050/84 06 65 - jurgen.vercaemst@willton.be - www.willton.be


 

 


 

Erik Wille (°1946) heeft meer dan drie decennia les gegeven in de vakken esthetica, plastische opvoeding en wetenschappelijk tekenen. Ondertussen volgde hij avondcursussen schilderen (vooral aquarel) en tekenen aan de academies van Brugge en Gent.
Naast een druk bestaan als lexicograaf, volkszanger, auteur-regisseur van een marionettentheater, is hij ook al vijftien jaar bedrijvig als kalligraaf.
Zijn initiatie kreeg hij van Joke van den Brandt, maar op dat moment was hij al jaren bezig met belettering op gevels, reclamepanelen, camions...
Voor zijn verdere opleiding stak hij zijn licht op bij W. Eikel, M. van Stone, Brody Neuenschwander, Peter Thornton en Yves Leterme.

St.-Pietersveld 25 - 8750 Wingene - tel. 051/ 65 50 29 - erik.wille@skynet.be


Carry Wouters (°1957) ontdekte de wereld van de kalligrafie in 1994. Beroepshalve ondergedompeld in cijfers bieden het experimenteren met en het beheersen van alfabetten haar het nodige tegenwicht. Opvallend daarbij is haar zin voor precisie. In de creatieve verwerking van lettervormen en tekst maakt zij gebruik van diverse technieken en procédé's zoals o.a. zeefdruk.
De afgelopen jaren heeft ze intens deelgenomen aan allerhande workshops bij lokale en internationale grootheden en heeft ze ook geëxposeerd op tal van plaatsen in Vlaanderen.
Al een aantal jaren geeft Carry les zowel aan volwassenen als aan kinderen/jongeren.

Heislagsebaan 174 - 2930 Brasschaat - tel. 03/ 651 42 28 - carry.wouters@pandora.be

              


HOME   DOELSTELLINGEN   PROGRAMMA   HANDELSMERK   CURSUSSEN   EVENEMENTEN  GALERIJ