BARITON BAS BUGEL DWARSFLUIT HOORN KLARINET SAXOFOON SLAGWERK TROMPET TROMBONE TUBA

De TUBA

 

De tuba (ook wel euphonium genoemd) maakt samen met z'n kleine broertje bariton deel uit van de Saxhoornfamilie. Dat is goed te horen aan de zachte klank. De euphonium heeft een toonbereik van het midden- tot het lage register.

Bouw en kenmerken

Het euphonium en de bariton staan beiden in Bb. De euphonium is tot de saxhoorngroep. Vaak worden de namen Bariton en Euphonium verkeerd en door elkaar gebruikt.

Het verschil tussen de bariton en het euphonium

Tenorhoorn, tenor tuba, bariton, euphonium. Allemaal namen voor hetzelfde instrument? Nee! De tenorhoorn is het instrument dat door Adolf Sax is ontwikkelt. Het is de voorloper van zowel de bariton als het euphonium. Met tenor tuba wordt het tenorlid van de tubafamilie bedoelt. Hiermee kan ook de bariton en het euphonium bedoeld worden. Maar wat is nu het wezenlijke verschil tussen bariton en euphonium?

Een veel gehoorde verklaring is dat baritons 3 ventielen hebben en euphoniums 4. Dit is niet waar. Van allebei bestaat een exemplaar met 3 en met 4 ventielen.

Het echte verschil is dat het euphonium wijder gebouwd is dan de bariton. De buis van de bariton is cilindrisch en de buis van het euphonium conisch. Dit is te merken aan het feit dat de stembuis van de bariton op twee manieren in het instrument te schuiven is en de stembuis van een euphonium maar op een manier in het instrument past. Door deze verschillen is het geluid van de bariton wat lichter en helderder en het geluid van het euphonium voller, krachtiger en warmer. Het woord euphonium is afgeleid van de Griekse woorden 'eu' en 'phone' die 'goed' en 'geluid' betekenen. 'Een treffende naam voor een instrument met een diepe, rijke toon.'

Gebruik

De euphonium kom je vooral tegen in de blaasmuziek: harmonie, fanfare en brassband dus. In symfonie-orkesten zul je het instrument minder snel tegenkomen.

Zie ook de fabrikantenlinkspagina voor links naar bekende en gerenommeerde fabrikanten van tuba's.