BARITON BAS BUGEL DWARSFLUIT HOORN KLARINET SAXOFOON SLAGWERK TROMPET TROMBONE TUBA

 

DE TROMPET

 

Geschiedenis

De trompet vindt men zowat in alle culturen die ooit bestaan hebben terug. De trompetten werden gemaakt van ivoor, brons, zilver en koper; ze waren recht of gebogen. In middeleeuws Europa werd de lange buistrompet vervangen door een kortere versie rond 1300. Rond 1400 werden de trompetten gevouwen in een S-vorm en rond 1500 werden ze opgerold in een langer gemaakte lus. Deze trompet werd de standaard orkestrale en ceremoniële trompet tot ongeveer 1800. De toon was erg geliefd maar het toonbereik was te klein om de trompet op grote schaal toe te passen. Een mechanisme van korte duur werd uitgevonden: een mechanisme dat de openingen naar de zijbuizen opende of dichtdeed. Rond 1820 werden ventielen toegevoegd aan de trompet. Een ventiel induwen maakt het luchtkanaal langer, men krijgt dus zo een lagere toon.
Enkele personen die heel belangrijk waren bij het ontwikkelen van de moderne trompet:
-1825-1889: Joseph Jean-Baptiste Laurent Arban
-1868-1944: Théo Charlier (Belg verbonden aan het Luikse conserv.)
-1890-1976: Vincent Bach
-1891-1937: Walter Smith

Bouw en kenmerken

De trompet is één van de hoogstklinkende koperen blaasinstrumenten met een heldere toon. De trompet heeft een ketelvormig mondstuk. De trompet is cilindrisch geboord, hij trompet bestaat in verschillende stemmingen en grootten, een Bb-trompet wordt hedendaags meest gebruikt in het hafa-repertorium. Het toonbereik van de trompet is 2 3/4 oktaaf. De totale buislengte bedraagt 1,4 m. De trompet zelf is ongeveer 46 cm lang. De voorloper van de trompet is de natuurtrompet, deze kon alleen de natuurtonen spelen (do, sol, do, mi, sol,...). In het begin van de 19e eeuw werden ventielen aan het instrument toegevoegd. Als men het eerste ventiel indrukt, verlaagt de natuurtoon 1 noot, drukt men het tweede ventiel in dan verlaagt de natuurtoon 1/2 noot, drukt men het derde ventiel in, dan verlaagt de natuurtoon 1 1/2 toon.

De trompet komt meestal voor in een Bb-versie. (volgende courante versies bestaan eveneens: F, Eb, A, C)
Hij behoort tot de trompet van de aërofonen. (dit zijn de instrumenten die geluid produceren door een luchtzuil in trilling te brengen.

Gebruik

Een trompet wordt gebruikt in de harmonie-en fanfaremuziek. Als een trompet met een brassband meespeelt is dat meestal in een uitgesproken solistische functie.

Zie ook de fabrikantenlinkspagina voor links naar bekende en gerenommeerde fabrikanten van trompetten.