BARITON BAS BUGEL DWARSFLUIT HOORN KLARINET SAXOFOON SLAGWERK TROMPET TROMBONE TUBA

 

DE KLARINET

Geschiedenis

Rond 1700 werd door de Duitse fluitmaker Johann Christoph Denner de klarinet uitgevonden. Rond 1840 werden twee complexe systemen uitgevonden:
- Het BOEHM-systeem (in de meeste landen gebruikt) dat werd uitgevonden en gepatenteerd in 1844 door de Franse muziekinstrumentenbouwer Auguste Buffet die de techniek van de Duitse fluitbouwer Theobald Boehm toepaste op de klarinet.
- Een donkerder en met nauwere boring klanksysteem dat werd ontwikkeld door de Belgische bouwer Eugène Albert.
De toepassing van de klarinet in orkesten vond plaats rond 1780. Rond 1784 werd zelfs rees een ouverture voor 2 klarinetten geschreven door George Friedrich Handel.

Bouw en kenmerken


De gewone klarinet

De klarinet is een cilindrische pijp, vervaardigd uit ebbenhout (of Afrikaans hardhout). Het mondstuk is spits. Tegen het mondstuk wordt een riet vastgeklemd d.m.v. een metalen (of plastieken) ring met schroeven. De meest courante klarinet is gestemd in Bes omdat deze de beste klankcombinatie oplevert met dwarsfluit en hobo. De lengte van de Besklarinet bedraagt 66 cm. Het toonberijk bedraagt 3 1/2 oktaaf. De klarinet werd uitgevonden begin 18e eeuw.


De basklarinet

Ook de basklarinet wordt veel gebruikt. De klankbeker is omgebogen en het tussenstuk tussen mondstuk en klankcilinder is S-vormig. De basklarinet is dubbel zo lang als de klarinet, maar staat ook in Sib

De klarinet-familie is een behoorlijk uitgebreide groep met verschillende toonhoogten. Hieronder volgt een opsomming van de verschillende klarinetten met hun transposities:

Stemming

Werkelijke klank

Kleine klarinet in As

kleine sext boven geschreven noten

Kleine klarinet en Es

kleine terts boven geschreven noten

Kleine klarinet in D

grote secunde boven geschreven noten

Klarinet in C

klinkt als geschreven

Klarinet in Bes

grote secunde onder geschreven noten

Klarinet in A

kleine terts onder geschreven noten

Altklarinet in Es

grote sext onder geschreven noten

Basset hoorn in F

reine kwint onder geschreven noten

Basklarinet in Bes

grote none onder geschreven noten

Basklarinet in A

kleine decime onder geschreven noten

Contrabasklarinet in Bes

2 octaven + grote secunde onder geschreven noten

Men kan op al deze klarinetten spelen met dezelfde vingerzetting. Een klarinettist die dus op één van bovenstaande klarinetten kan spelen, kan ook op de andere spelen, in theorie. Men moet echter ook rekening houden met de grootte van het riet, verspreidheid van de vingergaten, hoeveelheid lucht enz.

Gebruik

Enkel de basklarinet in Bes en de klarinet en Bes worden in het harmonieorkest gebruikt. Uitzonderlijk wordt ook de Esklarinet gebruikt.

Zie ook de fabrikantenlinkspagina voor links voor bekende en gerenomeerde fabrikanten van (bas)klarinetten