home  
Home | Onderweg | Ouders | Pleegouders | Jongeren | Thema's
ONDERWEG vzw
 

 

 

 ONDERWEG vzw / AANBOD


VOOR VOLWASSENEN
>> Een thuis voor volwassenen met een handicap

Zorg op maat: de verschillende formules:

Pleegzorg voor volwassen gehandicapten omvat een brede waaier van formules. Aard en duur van de opvang variëren naargelang van de mogelijkheden, behoeften en beperkingen van de persoon in kwestie, maar ook naargelang van de draagkracht van het gastgezin. Pleegzorg is zorg op maat: we zoeken telkens naar de formule en het gastgezin die het best op het specifieke profiel van de gehandicapte zijn toegesneden.

Netwerkplaatsing


Vaak wordt een gehandicapte opgevangen in het netwerk van familie, vrienden of kennissen. In dat geval spreken we van een netwerkplaatsing. Zo'n plaatsing groeit meestal spontaan of in onderling overleg tussen de betrokkenen. Het gastgezin klopt dan bij Onderweg aan om de plaatsing te laten erkennen. Dat heeft duidelijke voordelen: het gastgezin wordt ondersteund en begeleid en ontvangt een dagvergoeding voor de kosten die de plaatsing met zich meebrengt.

Wonen met ondersteuning van een particulier (WOP)

In deze formule wordt de persoon met een handicap volledig zelfstandig, maar hij of zij wordt ondersteund door een 'particulier': een vrijwilliger of een steungezin in de buurt. Voor die ondersteuning kunnen ze terugvallen op de begeleiding door Onderweg. In deze formule woont de persoon met een handicap alleen, maar wordt ondersteund door een gezin of een particulier die in de buurt woont. >> Lees meer

Bestandsplaatsing

Als pleegzorg in het netwerk niet mogelijk is, zoekt Onderweg in zijn bestand naar een geschikt gastgezin. Zo'n bestandsgezin heeft dus geen banden met de gast. Bij de keuze houden we rekening met de behoeften van de hulpvrager, maar ook met de draagkracht van het gastgezin. Die komt bij het gastgezin inwonen en krijgt er een eigen kamer. In veel gevallen verblijft de gast overdag in een dagcentrum.

Logeergezin

Een logeergezin biedt korte opvang aan een persoon met een handicap, bijvoorbeeld tijdens een weekend of een korte vakantie. Op die manier ontlast het logeergezin even de mensen die de rest van de tijd de zorg voor de gehandicapte op zich nemen: zijn ouders of familie, het gastgezin of de medewerkers van een instellling.


> Hoe verloopt een plaatsing?
> Wat doet Onderweg?

< terug

Onderweg.org
        > Over ons  
          Aanbod  
          Visie  
          Team  
          Contact  
          Links  
          Meer informatie?  
        > Info voor ouders  
      > Info voor pleegouders  
        > Info voor jongeren  
        > Pleegzorg-thema's  
 
     
 
      
   
:: Ergens in Limburg, in het keurige huisje waar ze 83 jaar geleden ook werden geboren, wonen Paula en haar zus Martha (89). "Zonder de goede zorgen van Paula woonde ik allang in het rustoord," zegt Martha.

 
     
>> lees meer...
 
       
 
     
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    

Eenmeilaan 10 - 3010 Kessel-lo | Tel 016-44 97 27 - Fax 016-44 94 02 | info@onderweg.org | webdesign by bd

 Klik hier voor het aantal bezoekers webm