De Brugse Kamertheaters

Hugo Claus "Ik ben geboren te Brugge op 5 april 1929 en voor de rest schrijf ik boeken, toneelstukken, regisseer ik toneel en films."
5 juni 1968 door de Correctionele rechtbank van Brugge veroordeeld tot vier maanden effectieve gevangenisstraf en een boete van 10.000 BEF.
17 maart 1969: Het Hof van Beroep te Gent zet de veroordeling om in vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en 10.000 BEF effectieve boete. » verder lezen…


… Centrum voor Theaterstudie

Ons beter bekend als de Raaklijnzolder.
Nog voor Toneelstudio '50/Arcateater zijn kelder inruilde voor een zolder had Brugge zijn zoldertheater. Op de hoek van de Noordzandstraat / Ontvangersstraat had eind jaren 1960 de heer Darthet het geluk te beschikken over een ruime zolder bij de opening van zijn nieuwe boekenzaak - RAAKLIJN » zie noot. Deze zolder was extra verbouwd geweest om het volle gewicht van de machines van de vorige schoenmakerszaak te kunnen dragen, en had bovendien een aparte toegang langs de Ontvangersstraat.
Gedreven Conservatorium studenten met als grote bezielers Pieter Van Haverbeke en Tony Willems (met later ook Antoon Carette) waren hiervan op de hoogte. Toevallig kwam er een partij rode pluchen zetels vrij uit de Stadsschouwburg... en,
meer was er dan ook niet nodig om te starten met een theatergezelschap onder de naam Centrum voor Theaterstudie. Zij brachten stukken van Eugène Ionesco, René de Obaldia, Fernando Arrabal, Eduardo Manet, Bertold Brecht enz. naar o.m. Brugge, en verwierven met De Nonnen van Eduoardo Manet internationale waardering.
In de wandelgangen wordt gefluisterd dat de Korrekelder het succes met lede ogen aanzag en de zaal liet sluiten omwille van veiligheidsredenen - onvoldoende nooduitgangen...


… de Kelk

Het geesteskind van Rudy Geldhof (Brugge 1945 - 1992) en Jacky Tummers. Het duo dat in de pop poll van Kan't? als belangrijkste theaterfiguren prijkt op de erelijst voor 1985... en dit op het einde van de Kelk als producent. » lees verder…


… de Korrekelder

in het kielzog van de trend naar kamertheaters in 1961 met 87 zitjes gestart als "Theater De Korre", omgedoopt naar "Korrekelder" en later kortweg "De Korre" genoemd. » lees verder…… Teater 19 Gevestigd in de Beenhouwersstraat … 19.

Een bevlogen amateursgezelschap dat rond 1973 een professionele status verkrijgt en in november 1975 nauwe banden met Arca Gent aanknoopt. Geen 2de speelplateau van Arca, doch volgen een eigen succesvolle koers.
Begin jaren 80 begon de zoektocht naar een zaal. De eigenaar van het huis in de Beenhouwersstraat wou het huis terug voor zich. Een zwerftocht die leidde langsheen Saaihalle en Concertzaal St. Jacobsstraat en in 1986 eindigde in wat wij nu kennen als De Werf

Huisvestte begin jaren 80 van de XXe eeuw een tijdje het Brusselse Brialmonttheater, zonder succes. De stichting HEdendaagse Muziek Spreiding, rond een figuur als Yves Knockaert vindt hier ook een tijdje onderdak.
… dit ontwikkelt zich verder tot wat wij anno 2006 kennen als De Werf » lees verder…

Het Concert
Brugs theater in piepzak Brugs theater in piepzak Uitkrant

Bronvermelding en auteursrechten

Mocht ik in mijn enthousiasme voor het onderwerp inbreuken plegen op auteursrechten bij het gebruik van beeldmateriaal, het is zeker niet zo bedoeld. Breng mij hiervan dan zo snel mogelijk op de hoogte.

Voetnoten

Had niets te maken met de Kunstkring Raaklijn. De naam werd gegeven door Gaby Gyselen, en was een groep pas afgestudeerden rond o.m. Jaak Frontier, Paul de Wispelaere, Gilbert Swimberghe, Herman Sabbe en Luc Peire die in de late jaren 50 en begin jaren 60 actuele kunst naar Brugge brachten. Zo maakte Brugge hier ook al vrij vroeg kennis met o.m. Beckett en moderne muziek.
Er is geen verband met de ons bekende boekhandel Raaklijn. Deze laatste had de toestemming om de naam te gebruiken. « terug

 

(1) Twintig jaar de Werf
Procesbenefiet Stadsmagazine Kan't? - pagina 8 « terug