<< Menu  


Operatie Overlord
De eerste plannen

Nadat luitenant-generaal Morgan in maart 1943 benoemd werd tot stafchef van de geallieerde opperbevelhebbers, begon hij aan de eerste planning van operatie 'Overlord'. In juli van dat jaar had hij het plan (1) af, Morgan adviseerde om drie divisies met de eerste aanvalsgolf te laten landen en twee bij de tweede aanvalsgolf. De aanvalsdatum werd vastgesteld op 1 mei 1944.
In januari 1944 waren alle opperbevelhebbers in Groot-Brittannië bijeen gekomen en begon de definitieve planning van operatie 'Overlord'. Ze kwamen al snel tot de conclusie dat zij, om operatie 'Overlord' te doen slagen, het gebied van de aanval moesten vergroten, en het aantal divisies in de eerste aanvalsgolf moesten uitbreiden van drie naar vijf.
Vooral Eisenhower drong er op aan, dat het gebied van de aanval, de kust ten noorden van de Vire (rivier bij het stadje St. Lô) aan de zuidoost-kant van het schiereiland Cotentin zou omvatten. Dat was nodig om een snelle verovering van de stad Cherbourg mogelijk te maken. Zijn eerste voorstel was, dat de aanval uitgevoerd moest worden met 5 landingsdivisies en 3 luchtlandingsdivisies. Onmiddellijk daarna moesten 4 divisies aan land worden gezet voor D + 3 (3 dagen na D-day). En daarna voor D + 14 nog eens 11 divisies. Dat voorstel zorgde voor twee andere problemen. Het eerste probleem was hoe men de andere, latere, divisies zo snel mogelijk aan land kon zetten, voordat de Duitsers versterkingen konden laten komen. Het tweede probleem was weer het tekort aan landingsvaartuigen. Omdat er ook rekening gehouden moest worden met een aanval op Zuid-Frankrijk (2), werd er maar een beperkt aantal beschikbaar gesteld.


(1) Het plan van Morgan en de begeleidende brief zijn in zijn geheel te lezen in bijlage 1. De teksten zijn beide in het Engels gelaten om de inhoud er van niet te beïnvloeden.
(2) Operatie Dragoon (de invasie in Zuid-Frankrijk) begon op 15 augustus 1944 en werd uitgevoerd door het Amerikaanse 7e leger. De aanval bestond uit landingen vanuit zee en uit de lucht tussen de Franse plaatsen Toulon en Cannes, een kust van ongeveer 120 kilometer breed.

Verslag/artikel door:
Jeroen Koppes
 
     

Copyrighted © to www.AboutWorldWar2.tk and Roel Boons.
Please contact us for use of this material.